Co daje zimą tęczowa dieta
Co dziś na obiad? Aromatyczna zapiekanka czy lekkie risotto? Nie musisz być mistrzem gotowania, żeby bez problemu przygotować nawet tak pracochłonne dania. Wystarczy sięgnąć do sklepowej zamrażarki.
Szeroki wybór mrożonek powoduje, że każdy znajdzie produkt idealny dla siebie. Mrożenie jest idealnym sposobem przechowywania żywności. Ubytek witamin jest niewielki w porównaniu z innymi sposobami konserwowania żywności, owoce i warzywa nie tracą pięknego koloru i aromatu, a przygotowanie dania zajmuje tylko kilka minut.
Jednak aby cieszyć się tym, co w mrożonce najlepsze powinniśmy zapamiętać i stosować kilka zasad dotyczących zakupu, transportowania i przechowywania.
Zasady
1. Wybierajmy tylko produkty sprawdzonych firm. Da nam to gwarancję, że produkt został przygotowany z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa i jakości.
2. Mrożonki najlepiej kupować w sklepach blisko domu. Dzięki temu skrócisz czas, w którym produkt jest poza zamrażarką. Jest to ważne nie tylko w lecie, gdy dookoła panują upały, ale także zimą. Wtedy również temperatura powietrza na dworze może być zbyt wysoka i żywność zacznie się rozmrażać.
3. Po produkty mrożone udajemy się na samym końcu robienia zakupów. Dzięki temu krócej będą przebywać poza zamrażarką.
4. Zwróć uwagę na opakowanie - torebka nie może być rozerwana. Sprawdź, czy warzywa i owoce nie są posklejane. Zbita struktura świadczy o tym, że produkt był źle przechowywany - został rozmrożony, a następnie ponownie zamrożony. Wyjątkiem są produkty mocno rozdrobnione, np. szpinak, które zamrożane są w porcjach.
5. W sklepach często dostępne są specjalne torby termiczne. Ułatwiają one transport i przede wszystkim utrzymują optymalną temperaturę mrożonek.
Pamiętaj!
Poza zamrażarką produkty mrożone mogą przebywać nie dłużej niż godzinę. Latem ten czas jest znacznie krótszy.
Przygotuj zamrażalnik
Mrożonki wymagają odpowiedniego traktowania także w domu. Zacznijmy od samego zamrażalnika. Należy go regularnie rozmrażać i oczyszczać. Dzięki temu sprzęt będzie sprawnie działać i utrzymywać odpowiednią, stałą temperaturę. Jest to bardzo ważne ponieważ dania mrożone mają swoje wymagania i nie powinny być przechowywane w temperaturze wyższej niż -18 stopni C.
Właściwie przechowuj
Przede wszystkim zwróć uwagę na zalecenia producenta żywności. Na opakowaniu znajdziesz informacje, w jakiej temperaturze przechowywać mrożonki. Wiesz już, jaką lubi twoje danie? Schowają je do odpowiedniej szuflady zamrażarki - zwróć uwagę na oznaczenia na nich umieszczone lub sprawdź w instrukcji obsługi (zamrażarka ma służyć do trzymania różnego rodzaju produktów więc temperatura na poszczególnych wysokościach może nieco się różnić).
Pamiętaj!
Nigdy nie zamrażaj już raz rozmrożonego produktu. Jest to niebezpieczne dla zdrowia ze względu na możliwy rozwój drobnoustrojów.
Żeby sprawdzić, czy mrożonka przypadkowo nie uległa rozmrożeniu po wyjęciu z zamrażarki sprawdź, jaką ma strukturę. Zbita świadczy o tym, że danie zamiast na talerzu powinno wylądować w koszu.
Gotuj! To proste
Mrożonki nie musisz wcześniej rozmrażać. Wystarczy wrzucić ją do wrzątku, na patelnię lub do parowaru. Kilka minut i gotowe! Jeśli jednak nie zamierzasz gotować warzyw, rozmrażaj je w lodówce, a nie poza chłodnią, gdzie nagła zmiana temperatury może spowodować szybki rozwój bakterii.
Owoce takie jak truskawki, przeznaczone do spożycia na surowo, opłucz zimną wodą i zasyp cukrem, który odizoluje je od powietrza. Do czasu, aż się całkowicie rozmrożą, powinny stać lodówce, na najniższej półce.
Dobre nawyki szybko wchodzą w krew. Stosowanie powyższych wskazówek w praktyce nie tylko usprawni wszelkie działania w kuchni, ale także będzie gwarancją smacznego i pełnego wartości odżywczych dania.
[type] => 2 [news_url] => [news_image] => 46 [news_gallery] => 0 [news_input_time] => 1377874300 [news_publication_time] => 1377874300 [news_priority] => 0 [news_priority_end_time] => 1387843200 [highlight] => 0 [status] => 1 [news_ID] => [name] => [value] => [main_ID] => 15 [] => [z] => Array ( [ID] => 109 [news_id] => 50 [fit_id] => 15 [fit_table] => news [order_position] => 0 ) ) [1] => Array ( [ID] => [parent_ID] => 0 [title] => Zagraj emocjami na talerzu [slug] => zagraj-emocjami-na-talerzu [excerpt] => Kocha, lubi, szanuje? A może się złości? Umiejętne połączenie kolorów na talerzu to nie tylko uczta dla oczu. Każde danie może wyrazić więcej niż 1000 słów... [content] =>Kocha, lubi, szanuje? A może się złości? Umiejętne połączenie kolorów na talerzu to nie tylko uczta dla oczu. Każde danie może wyrazić więcej niż 1000 słów.
Wygląd potrawy jest bardzo silnym bodźcem - pobudza zmysły smaku i powonienia, uruchamiając tym samym procesy trawienia. Spróbuj zjeść coś w ciemnościach lub z zawiązanymi oczami. Nie wiedząc, co wkładasz do ust bardzo długo musisz żuć i gryźć, aby odkryć, co jesz i jak ci smakuje.
Dzieje się tak dlatego, że jemy także oczami. W sklepie instynktownie wybieramy te owce i warzywa, które mają najintensywaniejszy kolor. Poszczególnym barwom przypisuje się różne dobroczynne właściwości. Warto je poznać, aby każdy posiłek zmienił się w cudowne przeżycie.
W jesiennym jadłospisie królują pomarańcz i czerwień- najsilniej pobudzające apetyt i wzajemne pragnienia partnerów. Te namiętności równoważą zielone warzywa. Podaj je na pastelowym talerzu, który podkreśli kolory dania. Baw się kolorami i wykorzystuj je do swoich potrzeb.
Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak szukać sprzymierzeńców w kuchni.
Czerwony – roznamiętnia
Zastanawiałeś się, dlaczego w sklepie bardzo łatwo jest znaleźć pomidory, a ręka zawsze sięgnie po jabłko z rumieńcem? Czerwień przyciąga wzrok, zatem warzywa i owoce w tym kolorze są momentalnie zauważane i zjadane. Kolor czerwony jest związany z silnymi emocjami. Wzmaga apetyt, wprowadza uczucie bliskości i pasji. Może zwiększyć częstość oddechów, a nawet ciśnienie krwi. Owoce takie jak truskawka czy malina są również niezwykle zdrowe ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów.
Żółty - apetyt na życie
Wiele lokali stosuje prosty trick. Wykorzystują żółty kolor podczas urządzania wnętrza lub do dekoracji ponieważ chcą, abyś poczuł się szczęśliwy i miał ogromny apetyt na jedzenie! Żółty wzmaga apetyt, a potrawy przygotowane z użyciem składników w tym kolorze uspokajają i poprawiają nastrój.
Zieleń - rozsądek i zdrowie
Jedzenie w kolorze zielonym uważane jest za najzdrowsze. Ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn, pomaga troszczyć się o układ nerwowy. Jest to zasługą wysokiej zawartości kwasu foliowego oraz magnezu i potasu, czyli składników najsilniej oddziałujących na samopoczucie. Chronią nas także przed chorobami i oczyszczają z toksycznych odpadów. Najzdrowsze z zielonych są groszek, zielona fasolka, szpinak, brukselka i brokuł.
Pomarańczowy - falujące emocje
Gdy myślimy o kolorze pomarańczowym pierwszym skojarzeniem jest soczysta, dojrzewająca w słońcu pomarańcza. Kolor, zupełnie jak owoc który zawdzięcza mu nazwę, niesie ze sobą wiele skrajnych emocji. Potrafi być optymistyczny i ciepły- symbolizując młodość i radość, sprzyja pozytywnemu myśleniu. Z drugiej strony wyraża gwałtowne emocje, gniew i skrajność. Jeśli jesteś głodny silnych emocji, najlepiej siegnij po dynię, marchewkę, żółtą paprykę i cukinię, które są bogate w beta karoten.
Niebieski - wygaszacz apetytu i emocji
Badania wykazały, że kolor niebieski tłumi apetyt. Uczestnicy jednego z eksperymentów, poproszeni o ocenę atrakcyjności i smakowitości posiłków o różnych barwach, zdecydowanie za najmniej smaczne i „nienaturalne” uznali produkty o zabarwieniu niebieskim. Dzieje się tak, ponieważ ten kolor kojarzony jest podświadomie z trucizną. Barwnik niebieski znajdziemy głównie w owocach: winogronach, aronii, dzikim bzie, borówkach, czarnych porzeczkach czy żurawinie. Jest to bardzo skoncentrowana grupa związków antocyjanin, nieznacznie różniąca się w budowie chemicznej w zależności od gatunku owocu. Co ciekawe, opóźnia efekty starzenia, uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając przenoszeniu infekcji.
Biały - lekki i pożywny
Biel kojarzy nam się z czystością, łagodnością. Kolor ten daje uczucie orzeźwienia, lekkości, ale i chłodu. Warzyw w kolorze białym jest dużo: por, cebula, fasolka, rzodkiew, pasternak. Wbrew temu co widać, mają mnóstwo beta karotenu, najsilniejszego przeciwutleniacza. Należy zwracać uwagę na to, z czym je komponować. Dobrze jeśli jest to twarożek czy jogurt, a nie ser żółty, majonez czy biała bułka. Dania z warzyw i nabiału zawierają dużo białka. Dając wrażenie lekkości, ładują nasze akumulatory energią.
Mimo ogromnej wiedzy naukowców, która pozwala na loty w kosmos, działanie zmysłów przy wyborze dań ciągle pozostaje tajemnicą. Są produkty, które pomimo barwy, która powinna zniechęcać do spożycia, wywołują u nas przyjazne emocje. Wszystko zależy bowiem od indywidualnych przyzwyczajeń, skojarzeń, upodobań. Nie należy też traktować wpływu barw na wrażenia smakowe śmiertelnie poważnie. Artykuł ma być jedynie wskazówką i inspiracją do przygotowania "emocjonalnych" potraw i dań.
Iza Czajka
fizjolog żywienia, ekspert w dziedzinie dietetyki i fitnessu, autorka książek "Fitness w wielkim mieście" i "Dieta w wielkim mieście".
Zamiast sięgać po gotowe preparaty witaminowe lepiej zmień swoją dietę. Dbanie ze smakiem o zdrowie nie jest trudne!
Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców to prosta droga do dostarczenia organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje.
Dietetycy zalecają, aby w różnej postaci zjadać ich 3/4-1 kg dziennie. Warto pamiętać, że witaminy w postaci naturalnej są wchłaniane łatwiej niż ich syntetyczne odpowiedniki i nie da się ich przedawkować, nie wchodzą też w interakcję z innymi lekami.
Oto twoje naturalne tabletki:
Źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego, za to prowitaminę A, zwaną też beta karotenem znajdziesz w produktach roślinnych i w warzywach takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa i pomidory. Prowitamina A wpływa na reprodukcję i odnowę komórek naskórka, uelastycznia i wygładza skórę, hamuje powstawanie zmarszczek.
Witamina B1, inaczej tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból. Jej doskonałym źródłem są rośliny strączkowe - fasola i groch.
Witamina B2 (ryboflawina) wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jej duże ilości zawiera marchew.
Witamina B3 (PP) pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na układ nerwowy, poprawia ukrwienie skóry i stan włosów. Źródłem witaminy B3 są pomidory, biała kapusta, cebula i marchew.
Witamina B5 (kwas pantotenowy) podnosi wydolność organizmu. Szukaj jej warzywach takich jak groch, ziemniaki, brokuły.
Witamina B6 umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, funkcjonowanie sytemu nerwowego. Jej źródłem są groszek zielony, kapusta, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki i fasola.
Witamina B7 (biotyna) pomaga w zachowaniu zdrowego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Jej bogactwo znajdziesz w szpinaku, marchwi i pomidorach.
Witamina K jest niezbędna do budowy białek odpowiadających za krzepnięcie krwi, zapobiega także złamaniom będącym następstwem osteoporozy. Występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, brokuły, brukselka, sałata, boćwina.
Witamina E chroni komórki przed utleniaczami, bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Jej źródła to: marchew, brokuł czy brukselka.
Z tych i innych warzyw i owoców bez trudu stworzysz danie, które dostarczy nie tylko energii, ale również cennych składników odżywczych.
Iza Czajka
fizjolog żywienia, ekspert w dziedzinie dietetyki i fitnessu, autorka książek "Fitness w wielkim mieście" i "Dieta w wielkim mieście".
Piękno, zdrowie, siła? To wszystko możemy osiągnąć dzięki diecie opartej na warzywach i owocach, które pomogą nam pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu.
Zamiast liczyć kalorie, lepiej liczyć punkty ORAC, które określają moc warzyw i owoców w walce ze szkodliwymi substancjami.
ORAC to skrót od pierwszych liter angielskich słów: Oxygen Radical Absorbance Capacity, i oznacza zdolność łączenia wolnych rodników.Przeciwutleniacze to związki nadające barwę owocom i warzywom, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem agresywnych wolnych rodników. Badania pokazują, że tęcza owoców i warzyw może odgrywać istotną rolę w profilaktyce chorób biorących się z produkowania w organizmie wolnych rodników.
Dieta uboga w warzywa i owoce zapewnia ledwie 3000 punktów ORAC. 30000 punktów uzyskasz gdy zjesz 0,5-075 kg owoców i warzyw. Dużo? Według dietetyk Keri Glassman wystarczy 200 g do posiłku, aby schudnąć i mieć dużo energii.
Poniżej znajduje się lista 13 najzdrowszych pokarmów, które mają wysoki poziom przeciwutleniaczy i mało kalorii. Ich obecność w codziennej diecie to prosty sposób na dostarczenie dużej ilości cennych punktów ORAC.
1. Karczochy - są wysoko na skali z 7900 punktami.
2. Sok z cytryny - wystarczą 3 łyżki i już masz 3200 punktów ORAC.
3. Pół grejpfruta - (czerwone i różowe odmiany) zawiera likopen, silny przeciwutleniacz, dodaje 1900 punktów ORAC do diety.
4. Figi są doskonałym sposobem, aby spowolnić starzenie się organizmu. Dwa małe owoce to plus 2700 punktów ORAC.
5. Papryka czerwona - już pół szklanki uzupełni dietę o 600 punktów ORAC, dostarczy też duże ilości witaminy A, C i E.
6. Arbuz - pół szklanki pokrojonego w kostkę arbuza doda 200 punktów ORAC i mnóstwo likopenu.
7. Nasiona strączkowe zawierają składniki odżywcze, takie jak saponiny, które są pomocne w zapobieganiu raka. Pół szklanki fasoli zawiera aż 7800 punktów ORAC.
8. Śliwki z ciemną skórką są bogate w witaminę K i bor. Zaledwie 3 śliwki zawierają 1900 punktów ORAC.
9. Wiśnie zawierają antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami. Znane są z „roztapiania” tłuszczu na brzuchu, obniżania poziomu cukru i cholesterolu we krwi. W szklance wiśni kryje się 3500 punktów ORAC.
10. Ciemna czekolada zawiera korzystne dla serca flawonoidy. Kostka gorzkiej czekolady zapewnia do 5900 punktów ORAC.
11. Borówki działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na pracę mózgu. Jedna szklanka może dostarczyć 9700 punktów ORAC.
12. Cynamon- dodanie zaledwie łyżeczki cynamonu w proszku do potrawy może dostarczyć aż 7000 punktów ORAC.
13.Śliwki z jasną skórką działają jak leki przeciwdepresyjne, a dodanie jednej śliwki do diety to nawet 4100 punktów ORAC.
Iza Czajka
fizjolog żywienia, ekspert w dziedzinie dietetyki i fitnessu, autorka książek "Fitness w wielkim mieście" i "Dieta w wielkim mieście".
Kolor może być dla nas cenną wskazówką przy planowaniu jadłospisu, ponieważ barwy roślin są ściśle powiązane ze składnikami odżywczymi, które zawierają. Karoten dający barwę od ciemnej żółci do silnej czerwieni zawiera przeciwutleniacze. Błękit, czerń i czerwień antocyjanów, bardzo ważna zieleń, a także warzywa białe – wszystkie wzbogacają organizm w określone składniki odżywcze.
Dieta tęczowa zaleca zwiększenie różnokolorowych warzyw i owoców, dzięki czemu łatwo dostarczymy organizmowi wszystkiego,
czego potrzebuje.
Różne kolory to pełen zestaw potrzebnych składników– witamin, minerałów, przede wszystkim zaś ważnego błonnika. Przy okazji w diecie tęczowej można zmniejszyć spożycie mięs, tłuszczu i słodyczy zimą.
Taka dieta dodatkowo wsparta spożyciem produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin strączkowych – to mała ilość kalorii i mniej kilogramów do zrzucenia. Wpłynie to na sylwetkę i zdrowie, szczególnie serce. Każdego dnia wybieraj jeden kolor warzyw i owoców, zjadaj je do każdego posiłku, i między nimi.
Żółte warzywa i owoce
Na twoim stole od rana do wieczora powinny królować: żółta papryka i kukurydza, cukinia czy fasolka szparagowa. Plus: Chronisz oczy. Żółte warzywa mają zeaksantynę, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.
Czerwone warzywa i owoce
Wybieraj truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki, czerwoną paprykę i pomidory. Plus: Czerwone menu wzmocni serce. Pomidory i arbuzy mają sporo likopenu, który zapobiega odkładaniu złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Niebieskie i fioletowe warzywa
Podstawą jadłospisu powinny być: jagody, borówki, jeżyny, ciemne winogrona, bakłażan. Niebieski jadłospis zadba o twoją skórę. Barwniki zawarte w borówkach, jeżynach opóźniają starzenie się skóry, wymiatają z organizmu wolne rodniki, które przyspieszają tworzenie się zmarszczek.
Dzisiaj zielono
Podstawą jadłospisu powinny być: sałata, ogórek, brokuły, zielona papryka i groszek, gruszki, agrest, szparagi i awokado. Staraj się unikać soli, gdyż zatrzymuje wodę w organizmie i utrudnia odchudzanie. Potrawy doprawiaj świeżymi ziołami. Koperek, natka pietruszki, bazylia, melisa i mięta mają mnóstwo witaminy C oraz witamin z grupy B. Plus: zielone menu wzmacnia organizm. Dostarcza sporo kwasu foliowego. Jest on niezbędny dla układu nerwowego, zwiększa odporność i zapobiega niedokrwistości.
Pomarańczowe warzywa i owoce
Dziś w menu dominuje marchewka, pomarańczowa papryka, dynia, melon, mirabelki, soczewica, pomarańcze i mandarynki. Jedzenie bogate w beta karoten, czyli pomarańczowy barwnik, zadba o kondycję nabłonka i pomoże ochronić cię przed mikrobami.
Taka dieta nie tylko zadba o nasze zdrowie, ale także dostarczy miłych wrażeń estetycznych, jedzmy więc na zdrowie!
Iza Czajka
fizjolog żywienia, ekspert w dziedzinie dietetyki i fitnessu, autorka książek "Fitness w wielkim mieście" i "Dieta w wielkim mieście".