Talerz dziełem sztuki

Sztuka kulinarna jest równie wymagająca, jak i inne dziedziny. Detal potrafi sprawić, że odbieramy dzieło zupełnie inaczej. Jak podać naszą specjalność, aby zachwycała w każdym calu?

Zastanów się, w jakiej kolejności Twoje zmysły odbierają potrawę, która pojawia się przed Tobą na stole. Najpierw ją widzisz, chwilę później smakowity zapach dociera do Twojego nosa, a dopiero na końcu próbujesz jak smakuje. Mając na uwadze, że najważniejsze jest pierwsze wrażenie zadbaj o wyjątkowy wygląd serwowanej potrawy. Nawet najprostsze danie zyskuje, jeśli włożysz odrobinę wysiłku w jego dekorację.

Pamiętaj, że w myśl starej zasady – mniej znaczy więcej. Nie nakładaj gigantycznych porcji, które ledwo mieszczą się na talerzu. Po pierwsze ich jedzenie jest niewygodne i musisz liczyć się z tym, że kawałki posiłku znajdą się na świeżo uprasowanym obrusie. Po drugie nie sprzyja to estetyce potrawy. Lepiej zdecydować się na większy talerz lub mniejszą porcję. Zawsze możemy zaoferować gościom dokładkę.

Postaraj się ułożyć danie nie brudząc przy tym całego talerza. Jeśli kropelki sosu rozpłynęły się po talerzu, wytrzyj je papierowym ręcznikiem. Masz wątpliwości, czy takie detale są ważne? Wyobraź sobie Twój makaron z grzybami i fasolką oprószony natką pietruszki i wersję z kleksami sosu aż po sam brzeg talerza. Nie trudno zgadnąć po którą porcję sięgniesz.

Warto zwrócić uwagę, żeby dekoracja była odpowiednio dobrana do potrawy. Najbezpieczniej, aby była dopasowana zarówno wyglądem, jak i smakiem – gdyby komuś o wilczym apetycie zdarzało się pochłonąć ją razem z posiłkiem, nie powinna mu zepsuć smaku całości. Nie decyduj się także na dodatki o bardzo silnym zapachu. Dla niektórych będą drażniące i skutecznie zabiją prawdziwy zapach potrawy, jak i całą przyjemność jedzenia.

Nie jesteś jeszcze mistrzem dekorowania? Postaw na klasykę. Nawet prosta zupa czy bardzo klasyczny obiad zyska w oczach gości poprzez zielony dodatek.
Idealnie sprawdzą się koperek i natka pietruszki. Ostrożniej postępuj z kolendrą, która jest o wiele bardziej zdecydowana w smaku, dzięki czemu będzie idealnym dodatkiem do dekorowania (i przyprawiania) zup i potraw z roślin strączkowych.

Dania, które z założenia mają konsystencję papki na talerzu nie prezentują szczególnie atrakcyjnie. Jest jednak na to prosty sposób. Przygotowujesz zupę-krem z brokułów d’aucy? Zostaw jedną różyczkę w całości i udekoruj nią gotowe danie. Uwielbiasz wegetariańskie przysmaki i właśnie przyrządziłaś przepyszne kotleciki z kalafiora? Nie zużywaj całego opakowania, tylko odłóż odrobinę i połóż na talerzu w całości. Będzie świetnie kontrastować ze świeżo zarumienionym kotlecikiem. Ze względu na intensywny kolor i możliwość łatwego nadawania kształtu często używamy do dekoracji marchewki. Na talerzu wygląda bardzo apetycznie, a pokrojenie jej w słupki, plasterki, czy kostkę nikomu nie sprawi trudności.

Do dekorowania potraw nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu. Wystarczy, że użyjesz noży, które masz w domu. Te o ostrej końcówce pozwolą się wspiąć na wyższy poziom dekorowania i wyciąć kształty w warzywach i owocach. Zwykła obieraczka do ziemniaków wyczaruje długie wstążki z cukinii, a za pomocą końcówki wytniesz okrągłe dziurki w rzodkiewkach. Czy wiesz, że niektórzy zajmują się wycinaniem kształtów w warzywach i owocach profesjonalnie? Nazywa się to carvingiem i dzięki tej technice powstają prawdziwe dzieła sztuki! Można nawet zapisać się na specjalne kursy, na których można nauczyć się różnych technik.

Owoce zawsze sprawiają, że oblizujemy się ze smakiem. Nieważne, czy przyrządzasz pampuchy z musem truskawkowym, czy pobudzający deser z espresso – dekoracja z całych owoców zawsze będzie „wisienką na torcie”.

Jest okazja, kiedy możesz popuścić wodze wyobraźni i Twoi goście na pewno to docenią! Kinderbal, czyli przyjęcie dla najmłodszych. Podczas takiego wydarzenia okazuje się, że nic nie smakuje tak dobrze, jak kalafior w kształcie owcy czy deser owocowy, który posiada uszy z wiśni. Im bardziej kreatywnie i kolorowo, tym lepiej!

Warto także zwrócić uwagę na dobór dodatków. Kolorowe serwetki i połyskujące sztućce dodadzą wykwintnego stylu każdej potrawie. Pamiętaj dopasować je do okazji. Wybierz pastele i kolory do energetycznego śniadania. Pyszny zielony koktajl ze szpinakiem d’aucy podany w towarzystwie żółtych dodatków sprawi, że od razu się uśmiechniesz. Do ekskluzywnego smaku owoców morza podczas eleganckiej kolacji wybierz stonowane barwy oraz proste dodatki.

Warto zadbać o detale podania każdej potrawy. Dzięki temu będzie cieszyć nie tylko nasze podniebienie, ale także oczy. Nie opędzisz się od komplementów i zachwytów Twojej rodziny czy gości. Może się tylko okazać, że dzieci nie zechcą więcej zjeść brokułów, jeśli nie będą mieć marchewkowego nosa i oczu z zielonego groszku.

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane