Truskawka

Truskawki zawdzięczamy królowi Francji Ludwikowi XIV i przywiezionym z Chile poziomkom. Monarcha tak rozsmakował się w egzotycznych owocach, że zatrudnił botanika. Ten miał zadbać o to, by poziomek nigdy na królewskim stole nie zabrakło.

Wtedy też w wyniku połączenia poziomek chilijskich i wirginijskich powstała truskawka, znana obecnie w ponad 1000 odmianach. Polska nazwa tego owocu pochodzi od staropolskiego słowa “truskać”, które oznaczało “łamać się”. W ten sposób określano charakterystyczny dźwięk łamiących się gałązek i liści podczas zrywania truskawek.

Po raz pierwszy na kupieckie stragany truskawki trafiły w Londynie około 1830 roku. Wcześniej, ze względu na horrendalne ceny, pojawiały się tylko na europejskich dworach. Już wtedy była rarytasem, podawanym na małych talerzykach z lampką szampana, co obecnie uważane jest za zestaw obowiązkowy podczas ekskluzywnych spotkań.

Te słodkie smakołyki potrafią zaskoczyć. Zawierają więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Powinny po nie sięgać osoby z niedoborem makro- i mikroelementów oraz wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Wystarczy 100 gramów truskawek, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na sole mineralne i wiele witamin. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są ważnym elementem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy.

Są też dobre dla odchudzających się. Truskawki są słodkie, ale zawieraja mało kalorii, a dużo błonnika. W dodatku w swoim składzie posiadają bromelinę- enzym rozkładający białko pokarmowe, który ułatwia spalanie tłuszczów i węglowodanów. Bromelina jest też naszym sprzymierzeńcem w walce z cellulitem. Ułatwia dostęp do głębiej umieszczonych warstw tłuszczu i przyśpiesza jego spalanie. Woda zawarta w tkance cellulitowej jest łatwiej eliminowana z organizmu w wyniku oczyszczającego działania truskawek.

Udowodniono, że truskawki wpływają korzystnie na poprawę pamięci i chronią mózg przed chorobą Alzheimera. Poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych. Są pomocne także w profilaktyce chorób reumatycznych i artretycznych. Truskawki są więc idealne dla każdego, jedynym przeciwwskazaniem jest uczulenie, które jednak zdarza się rzadko.

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane