Wyrzuć tabletki - sięgnij po warzywa i owoce

Zamiast sięgać po gotowe preparaty witaminowe lepiej zmień swoją dietę. Dbanie ze smakiem o zdrowie nie jest trudne!

Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców to prosta droga do dostarczenia organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje.

Dietetycy zalecają, aby w różnej postaci zjadać ich 3/4-1 kg dziennie. Warto pamiętać, że witaminy w postaci naturalnej są wchłaniane łatwiej niż ich syntetyczne odpowiedniki i nie da się ich przedawkować, nie wchodzą też w interakcję z innymi lekami.

Oto twoje naturalne tabletki:

Źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego, za to prowitaminę A, zwaną też beta karotenem znajdziesz w produktach roślinnych i w warzywach takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa i pomidory. Prowitamina A wpływa na reprodukcję i odnowę komórek naskórka, uelastycznia i wygładza skórę, hamuje powstawanie zmarszczek.

Witamina B1, inaczej tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból. Jej doskonałym źródłem są rośliny strączkowe - fasola i groch.

Witamina B2 (ryboflawina) wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jej duże ilości zawiera marchew.

Witamina B3 (PP) pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na układ nerwowy, poprawia ukrwienie skóry i stan włosów. Źródłem witaminy B3 są pomidory, biała kapusta, cebula i marchew.

Witamina B5 (kwas pantotenowy) podnosi wydolność organizmu. Szukaj jej warzywach takich jak groch, ziemniaki, brokuły.

Witamina B6 umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, funkcjonowanie sytemu nerwowego. Jej źródłem są groszek zielony, kapusta, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki i fasola.

Witamina B7 (biotyna) pomaga w zachowaniu zdrowego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Jej bogactwo znajdziesz w szpinaku, marchwi i pomidorach.

Witamina K jest niezbędna do budowy białek odpowiadających za krzepnięcie krwi, zapobiega także złamaniom będącym następstwem osteoporozy. Występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, brokuły, brukselka, sałata, boćwina.

Witamina E chroni komórki przed utleniaczami, bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Jej źródła to: marchew, brokuł czy brukselka.

Z tych i innych warzyw i owoców bez trudu stworzysz danie, które dostarczy nie tylko energii, ale również cennych składników odżywczych.


Iza Czajka

fizjolog żywienia, ekspert w dziedzinie dietetyki i fitnessu, autorka książek "Fitness w wielkim mieście" i "Dieta w wielkim mieście".

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane