Zdrowa dieta, zdrowe włosy

Atrakcyjny wygląd i zdrowie czerpiemy przede wszystkim ze zbilansowanej diety. Czego nie powinno zabraknąć w naszym menu, aby cieszyć się pięknymi włosami?

Stosowanie odpowiednich kosmetyków i codzienna dbałość o fryzurę to tylko jedna strona medalu. Prawdziwe zdrowie nasze włosy czerpią z wnętrza organizmu, dlatego warto zadbać o dostarczenie im odpowiednich witamin i składników mineralnych. W przypadku ich niedoboru włosy stają się słabsze, cieńsze, tracą swój połysk lub nawet wypadają.

Aby cieszyć się bujną i zdrową fryzurą powinniśmy zadbać, aby w naszych codziennych posiłkach znalazły się następujące witaminy i składniki odżywcze:

- Białko – jest ono podstawowym budulcem włosów, więc warto dbać o jego odpowiednią ilość w diecie. Szczególnie wartościowym źródłem zdrowego białka są ryby i rośliny strączkowe. Połączenie ich w jednym daniu to solidny zastrzyk zdrowia dla naszych włosów. Polecamy pstrąga z pesto i zieloną fasolką szparagową – to pyszny i pełnowartościowy posiłek oraz wsparcie dla urody.

- Nienasycone kwasy tłuszczowe – są ważnym składnikiem, ponieważ umożliwiają przyswojenie przez organizm witamin A i E. Ich największa ilość znajduje się w olejach roślinnych z nasion (kukurydzianym, sezamowym, czy słonecznikowym), kiełkach oraz tranie rybim. Sporo znajdziemy także w rybach morskich oraz owocach morza, dlatego na obiad polecamy pyszną makrelę w towarzystwie warzyw lub nietypowe połączenie krewetek z marchewką i groszkiem.

- Witamina A – pomoże w przypadku kruchych, łamliwych włosów oraz zapobiegnie rozdwajaniu się końcówek. Znajdziemy ją w wątróbce, żółtkach jaj i serach pleśniowych oraz marchwi , szpinaku, czy natce pietruszki.

- Witamina E – dostarczymy ją do naszego organizmy, jeśli w naszej diecie pojawią się oleje roślinne, a także zielone warzywa: kapusta, sałata, szpinak czy jarmuż.

- Witaminy z grupy B – są sprzymierzeńcem osób zmagających się z przetłuszczającymi się włosami. Tutaj z pomocą przyjdą pełnoziarniste produkty zbożowe oraz rośliny strączkowe, a także orzechy. Nie jesteś fanem chrupania? Może spróbujesz zupy orzechowej.

- Żelazo, krzem, wapń, magnez – są potrzebne nie tylko ze względu na piękne włosy, ale funkcjonowanie całego organizmu. Niedobór tych składników powoduje wypadanie włosów. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji wprowadź do swojej diety chude mięso wołowe, drób, ryby, warzywa strączkowe i pełnoziarniste produkty zbożowe. Jako zdrowe przekąski przygryzaj orzechy, migdały, a do deserów dodawaj kakao lub gorzką czekoladę.

Aby dodatkowo wspomóc włosy, warto ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, węglowodanów prostych, ostrych przypraw, kawy, herbaty i alkoholu.

Szczególnie powinniśmy zatroszczyć się o włosy w okresach przesilenia jesiennego i wiosennego, ponieważ wtedy mają skłonność do osłabienia i wypadania. Zimą warto natomiast wprowadzić dodatkową pielęgnację, która zapobiegnie elektryzowaniu i puszeniu się fryzury. Lato wymaga natomiast wspomagania kosmetykami z filtrami UV.

Jednak najważniejsze dla włosów jest stałe dostarczanie im odpowiednich składników odżywczych przez cały rok. Jeśli zadbamy o prawidłową dietę, kosmetyki będą stanowić tylko uzupełnienie pielęgnacji. Zbilansowane posiłki to zdrowie i piękno naszych włosów przez cały rok.

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane