Zdrowe odżywianie nie musi być kosztowne

Większość Polaków uważa, że odżywia się dobrze. Przeczą temu badania naukowców. Nie potrzeba jednak dużo, by łatwo, szybko i niedrogo poprawić swój jadłospis.

Stare powiedzenie mówi: “jesteś tym, co jesz”.

Ankieterzy CBOS od kilku lat pytają więc Polaków o ich nawyki żywieniowe. Z badań wynika, że 3/4 z nas jest zadowolonych ze swojego sposobu odżywiania. Lekarze kręcą głowami. Skoro tak, to dlaczego jesteśmy coraz grubsi, a nasza odporność spada?

Domowe znaczy dobre?

Tak duży procent zadowolonych z siebie rodaków wynika z małej wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Niektórym kojarzy się ono z tradycyjną polską kuchnią, bo to co domowe uważane jest przeważnie za zdrowe. Ile w tym racji? To zależy.

Posiłki przygotowane w domu faktycznie mogą być zdrowsze od przypadkowo zjedzonych na mieście. Znamy ich dokładny skład i mamy pewność co do świeżości składników. Jeżeli jednak ziemniaki okrasimy tłuszczem, a do sałatki dodamy morze majonezu, będą to dania równie tuczące, jak te zamówione w fast foodzie.

To, co zdrowe często kojarzymy z tym, co drogie. Nie musi tak być.

Czym jest więc "zdrowe odżywianie"? To właściwie skomponowany jadłospis, uwzględniający wiele czynników, takich jak nasz wiek, aktywność, wagę czy stan zdrowia. Posiłki jedzone przez cały dzień powinny zwierać wszystko, co jest niezbędne organizmowi do funkcjonowania, a więc: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.

Najpierw rozprawmy się z mitem. Nie oszczędza osoba, która czeka na promocje, a następnie gromadzi zapasy mogące wyżywić batalion wojska. Po pierwsze nie kupuj więcej niż potrzebujesz. Polacy wyrzucają rocznie blisko 9 milionów ton jedzenia, co oznacza, że każdy z nas na nieprzemyślanych zakupach spożywczych traci około 270 zł rocznie.

Ile cukru w cukrze?

Po drugie zwracaj większą uwagę na wygląd i skład produktów. Kupując szynkę nie chcesz przecież płacić za wodę. Sprzedawca ma obowiązek poinformować o dokładnym składzie wszystkich dostępnych artykułów. W zimie świeże warzywa i owoce nie mają tylu wartości odżywczych i smakowych, co w lecie. Lepiej wtedy sięgnąć po znacznie zdrowszą mrożonkę.

Zdrowe produkty możesz kupić blisko domu. Zyskasz dzięki temu czas, pieniądze i zadbasz o środowisko. Ponieważ nie musisz dojeżdzać do sklepu, nie utkniesz w korku, nie wydasz pieniędzy na bilet lub benzynę, przyczynisz się także do niższej emisji CO2. W dodatku kupisz wtedy mniej, ponieważ nie skuszą cię oferty specjalne na produkty, których tak naprawdę nie potrzebujesz.

Wiedząc, czego i w jakich ilościach potrzebuje nasz organizm jesteśmy w stanie zaplanować zdrowe, smaczne i niedrogie menu!

Żeby mądrze kupować i zdrowo się odżywiać nie trzeba wydawać fortuny, tylko lekko zmienić swoje nawyki. Zacznijmy od węglowodanów - podstawowego źródła energii. Wybierając pełnoziarnisty chleb, mąkę, ryż i makaron w rzeczywistości oszczędzamy. Dlaczego? Produkty pełnoziarniste są mniej przetworzone, a więc bogatsze w witaminy i substancje odżywcze. Dzięki wysokiej zawartości błonnika szybciej i na dłużej zapewniają uczucie sytości. W dodatku wolniej się psują. Dobrej jakości chleb na zakwasie można przechowywać nawet 10 dni.

Kolejnym niezbędnym w naszej diecie elementem jest białko - budulec organizmu. W Polsce za jego najlepsze źródło uważane jest mięso i jego przetwory. Kto z nas nie usłyszał kiedyś przy stole “surówkę możesz zostawić, ale zjedz kotlecik”? Tymczasem mięso powinniśmy spożywać nie częściej niż 3 razy w tygodniu! Smacznym zamiennikiem mogą być warzywa, szczególnie fasola.

Nasz organizm potrzebuje też tłuszczów, ponieważ bez nich nie przyswoimy z pożywienia witamin A, D, E i K. Wybierając oliwę lub olej zwróćmy uwagę, żeby były z pierwszego tłoczenia, co zapewnia im najwyższą jakość.

Warzywa i owoce dodawaj do każdego posiłku. Nie jest to trudne!

Pyszny i zdrowy posiłek możesz stworzyć na bazie mrożonki. Oszczędzisz pieniądze, ponieważ kupisz tylko tyle składników, ile naprawdę potrzebujesz. Zyskasz też czas - mrożonych warzyw nie musisz już obierać ani kroić. Na rynku jest wiele produktów, których przygotowanie jest bardzo pracochłonne, a które bez problemu przygotujesz właśnie dzięki gotowym produktom mrożonym.

Liczy się zawartość

Warto również zwracać uwagę na opakowanie. Krzykliwe kolory nie gwarantują porywającej zawartości, za to odwracają uwagę od etykiety, którą warto przeczytać przed wrzuceniem produktu do koszyka. Sprawdzaj wagę netto - duże opakowanie nie zawsze oznacza, większą zawartość. Często w foliowej torbie kryje się więcej powietrza niż jedzenia.

Porównuj więc ceny za kilogram podawane przy każdym produkcie. Wiele promocji straci wtedy na atrakcyjności. Zdziwisz się, gdy zobaczysz, że dobry produkt znanej firmy jest niewiele droższy od tańszego odpowiednika.

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane