Klopsiki z dorsza

Sposób przygotowania

Filety z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej niewielką ilością oleju, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudź, pokrój drobno i postaraj się wyjąć jak najwięcej ości. Z kromek chleba odetnij skórki i pokrój miąższ w kostkę. Przełóż do miski z dorszem. Dodaj posiekany koperek, natkę pietruszki, bazylię i jedną szalotkę. Wbij jajko i przy pomocy miksera lub ręcznie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Uformuj klopsiki, obtocz w bułce tartej i usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Boczek pokrój w paseczki i przełóż na rozgrzaną patelnię. Smaż na niewielkim ogniu, gdy tłuszcz się zacznie wytapiać dodaj posiekany czosnek i szalotkę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj fasolkę d’aucy i smaż aż zmięknie.

 

Zobacz sposób przygotowania


Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane