Kurczak faszerowany
Sposób przygotowania
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Lekko posól, aby szybciej się zeszkliła. Odstaw do wystudzenia. Pieczywo pokrój w kostkę, zalej mlekiem i dodaj posiekaną natkę pietruszki, zioła, jajko i cebulę. Dopraw do smaku i wyrób gładką masę. Przełóż do rękawa cukierniczego. Możesz użyć również mocnej torebki foliowej.
Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przy pomocy długiego, ostrego noża zrób nacięcie wzdłuż całej piersi. Uważaj aby nie przebić mięsa. Przygotowane w ten sposób kieszonki napełnij farszem z rękawa cukierniczego. Całość podsmaż na maśle klarowanym z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zasyp warzywami d’aucy. Dopraw przyprawą producenta. Zapiecz przez minimum 30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Mięso podaj pokrojone na plastry wraz z warzywami. Udekoruj natką pietruszki.