Pampuchy z musem truskawkowym

Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn - wymieszaj drożdże z cukrem i rozprowadź letnim mlekiem. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia (rozczyn powinien podwoić swoją objętość).

W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj resztę mleka, jajka i gotowy rozczyn. Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania nieklejącej się, odchodzącej od miski masy. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki lub dolej letniego mleka. Dodaj rozpuszczone masło i zagniataj ciasto do chwili aż całkowicie wchłonie masło. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Podziel ciasto na 8-10 równych porcji. Z każdej porcji uformuj kulkę i ułóż na tackach urządzenia do gotowania na parze. Kulki możesz wcześniej delikatnie posmarować olejem, aby łatwiej było je potem odkleić. Pozostaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Po tym czasie gotuj je na parze przez 20 minut.

Truskawki zmiksuj na mus, dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Wyłóż pampuchy na talerz, podawaj ozdobione musem truskawkowym, bitą śmietaną i listkami mięty.


Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane