Wytrawny deser z porto

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj na środkowej półce w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. W trakcie pieczenia wymieszaj całość kilka razy. Wystudź.

Śmietanę zmiksuj i dodaj ziarenka wanilii. Opcjonalnie możesz dodać 2 łyżki cukru pudru.Na maśle klarowanym rozpuść brązowy cukier. Dodaj szklankę mrożonych malin i podsmaż chwilę. Nie mieszaj łyżką ani szpatułką, a jedynie potrząsaj patelnią. Maliny zalej porto i odparuj część płynu.

Granolę przełóż na dno szklanek, dodaj przygotowane maliny a na wierzch śmietanę z wanilią. Udekoruj listkami mięty.


Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane