Zdrowo, zielono i z energią
Sposób przygotowania
Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.
Mięso mielone posól, dodaj świeżo zmielony pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej, następnie dokładnie wymieszaj i uformuj małe kulki. W małym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do garnka pulpeciki i gotuj je przez około 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Mieszankę warzyw gotujemy na parze przez około 10 minut, makaron zaś zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Sos koperkowy:śmietanę wymieszaj z żółtkiem, dodaj szczyptę białego pieprzu, łyżeczkę soku z cytryny i dosól do smaku. Gotuj sos przez chwilę na małym ogniu, gdy zacznie wrzeć dodaj posiekany koperek i, ciągle mieszając, pozostaw na ogniu jeszcze przez około 1 minutę.
Muszle nadziewaj warzywami oraz pulpecikami i podawaj razem z sosem koperkowym.