Zupa jarzynowa z dodatkiem pomidorów

Sposób przygotowania

Cebulę przekrój na połówki i obierz ze skóry. Opal nad ogniem lub upiecz w piekarniku. W garnku zagotuj około 1,5l wody z kośćmi, cebulą, zielem, liściem laurowym i ziarnistym pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj przez 60 minut. Po tym czasie wyjmuj kości, przyprawy i cebulę pozostawiając w garnku sam bulion.

Pomidory natnij na krzyż na wierzchu i na spodzie. Sparz wrzątkiem a następnie włóż do zimnej wody. Zdejmuj skórkę oraz po przekrojeniu również miąższ wraz z pestkami. Pozostałą część pomidorów pokrój w kostkę.

Do przygotowanego bulionu dołóż warzywa d'aucy oraz pokrojone pomidory doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i ponownie zagotuj.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane