Jesienne wzmocnienie
Senność, spadek nastroju i ciągłe zmęczenie? Czasami poza kolorowymi liśćmi to właśnie one kojarzą nam się z nadejściem jesieni. Jak bronić się przed jesiennym przesileniem?
Charakterystyczne symptomy związane ze zmieniającymi się warunkami pogodowymi nie są objawem chorobowym, ale potrafią skutecznie zepsuć początek jesieni. Apatia, osłabienie organizmu oraz brak motywacji do działania to zwykle skutek skumulowania się kilku czynników. Zaczynając od niższej temperatury, opadów deszczu czy wcześniej zapadającego zmroku poprzez rzadsze przebywanie na świeżym powietrzu, aż po zmianę diety. Zwykle jesienią jadamy mniej warzyw i owoców, lubując się w cięższych i bardziej kalorycznych potrawach. Co zrobić, aby w tym roku jesień rozpocząć z promiennym uśmiechem na ustach?
Jedzenie pełne energii
Skomponowanie diety, która zapewni nam zdrowie i mnóstwo energii to pierwszy krok do osiągnięcia celu. Wystarczy dodać odrobinę energetycznych składników do naszego jadłospisu i nasze samopoczucie ulegnie szybkiej poprawie.
Dietetycy przestrzegają przed spożywaniem dużej ilości czerwonego mięsa, ale nie powinniśmy z niego całkowicie zrezygnować. Ma ono dużą dawkę żelaza, które skutecznie rozwiąże nasze problemy ze stałym zmęczeniem. Jeśli chcecie wspomóc organizm w dodatkową porcję żelaza, to na najbliższy obiad zaplanujcie stek wołowy w sosie sojowym z warzywami.
Mała rzecz dająca duży efekt? Ziarna zbóż i pestki to źródło dodatkowej porcji cynku i witamin z grupy B. Te składniki dbają o nasz układ nerwowy, a jego sprawność gwarantuje nam większą odporność na spadek formy, obniżony nastrój i stany depresyjne. Danie wspomagane porcją pestek słonecznika i w dodatku gotowe w 15 minut to świetne rozwiązanie na jesienne popołudnie.
Dobrym nawykiem nie tylko na jesień będzie zamiana białego pieczywa na pełnoziarniste, które zapewni nam energię na dłużej. Dodatkowo warto wspomagać się podgryzaniem orzechów - uzupełnią magnez wypłukany przez ciągłe picie kawy, którą ratujemy się przed sennością.
Odporność na start
Energia to tylko jeden z naszych celów. Zmierzenie się z chłodem, zimnym wiatrem i deszczową słotą wymaga od naszego układu odpornościowego pełni sił. Zadbajmy, aby szczególnie w jesiennym okresie mógł nas odpowiednio chronić.
Dania z ryb i owoców morza będą idealnym wspomagaczem układu immunologicznego, a dodatkowo zamierają selen, który zapobiegnie apatii i wahaniom nastroju. Pyszna makrela w prowansalskim stylu będzie idealna! Nie dość, że wspomaga odporność, to jest bardzo lekka, a w towarzystwie warzyw tworzy idealną, pełną kolorów kompozycję.
Zarówno w walce ze zmęczeniem , jak i przy wspomaganiu odporności ważna jest witamina C. Brokuły, cytrusy i korzeń pietruszki to jedne z przysmaków o największej jej zawartości. Dodaj swojemu dniu odrobinę koloru i wypróbuj jeden z naszych barwnych przepisów – czerwona papryka faszerowana brokułami.
Dodatkowe wspomaganie
Pomimo, że najchętniej zakopalibyście się pod puchatym kocem na kanapie, to warto jednak wyjść z domu i odrobinę się poruszać. Nawet krótki spacer zadziała zbawiennie na nasze samopoczucie. Dla bardziej aktywnych polecamy bieganie i przejażdżki rowerowe. Pamiętajmy, że nawet niewielki wysiłek powoduje wydzielanie endorfin, zwanych hormonami szczęścia, które z pewnością poprawią nam humor.
Pamiętajmy o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów. Nie musi to być tylko woda. Jesień sprzyja popijaniu pysznych herbat o różnych smakach. Na pewno znajdziecie swój ulubiony. My polecamy zwłaszcza zieloną herbatę, która dodatkowo ma działanie oczyszczające.
Warto uwierzyć, że początek jesieni może stać się naszą ulubioną porą roku. Wystarczy zadbać o kilka detali. W przypadku małych kryzysów polecamy kostkę pełnej magnezu gorzkiej czekolady, która osłodzi nam dzień.