Babka ziemniaczana

Sposób przygotowania

Boczek pokrój w paski i przełóż na rozgrzaną patelnię. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż chwilę i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj całość. Zdejmij z palnika i posyp posiekaną natką pietruszki.

Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę. Dodaj żółtka oraz przyprawy i dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Połowę masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż kilka różyczek brokułów. Na wierzch wyłóż resztę masy.

Piecz w 200 stopniach przez minimum 40 minut aż do zarumienienia się wierzchu.

Babkę podajemy razem z przygotowanym wcześniej sosem.

Zobacz sposób przygotowania


Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane