Czerwone curry z kurczakiem
Sposób przygotowania
Pierś umyj, pokrój w paski, obtocz w soli, pieprzu oraz papryce. Następnie odstaw na chwilę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast paprykę w dłuższe paski.
Na rozgrzanej patelni z olejem połóż łyżeczkę kuminu, a następnie dodaj cebulę i smaż przez chwilę aż się zeszkli. Następnie dodaj pół opakowania fasolki żółtej d’aucy i paprykę, podlej odrobiną soku z ananasa i zmniejsz ogień. Pozwól potrawie dusić się przez kilka minut. Potem dodaj kurczaka i smaż przez chwilę.
Następnie otwórz puszkę mleka kokosowego i dokładnie zamieszaj, aby miało jednolitą konsystencję. Dodaj je do składników na patelni, a następnie dopraw łyżeczką czerwonej pasty curry (jeśli lubisz pikantne potrawy możesz doprawić mocniej). Dodaj kawałki ananasa. Całość doprowadź do wrzenia delikatnie mieszając.
Podawaj z ryżem w dwóch osobnych naczyniach.