Pieczona na złoto gęś z jabłkiem
Sposób przygotowania
Gęś dokładnie umyj z zewnątrz i w środku, osusz.
Przygotuj farsz: jabłka pokrój na ćwiartki, dodaj pokrojone szalotki, rodzynki, majeranek i kilka ziaren jałowca, dodaj roztopiony smalec wymieszany z miodem.
Gęś natrzyj z wierzchu i w środku solą, pieprzem i majerankiem, pod skórą umieść kilka ziaren jałowca, a następnie nadziej. Na dno brytfanny wlej pół szklanki wody wymieszanej z trzema łyżkami oleju, połóż gęś, nałóż przykrywkę i piecz przez pół godziny w nagrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz gęś jeszcze przez około godzinę na każdy kilogram mięsa, co jakiś czas podlewając ją wytwarzanym podczas pieczenia sosem.
Gęś podawaj z mieszanką Farmer przygotowaną zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.