Szynka w miodzie z ziemniakami
Sposób przygotowania
Szynkę umyj i osusz. Następnie ostrym, cienkim i długim nożem ponacinaj jej powierzchnię w poprzeczną kratkę. Możesz też za pomocą szpikulca ponakłuwać mięso.
Przeciśnij czosnek przez praskę. Natrzyj mięso czosnkiem, rozmarynem, majerankiem, solą oraz pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Gdy szynka przejdzie już aromatem przypraw, obsmaż ją na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Przełóż mięso do brytfanki i podlej połową bulionu warzywnego. Wstaw szynkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piecz przez około 3 godziny. W czasie pieczenia systematycznie podlewaj pozostałą ilością bulionu.
Miód wymieszaj z musztardą i 3 łyżkami soku pomarańczowego. Na 30 minut przed końcem pieczenia wyjmij mięso. Polej pozostałą częścią soku, a następnie, za pomocą kuchennego pędzelka, posmaruj dokładnie szynkę miodowo-musztardową marynatą. Wstaw do piekarnika na pozostały czas.
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody i gotuj, aż będą al dente. Następnie rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem, oprósz rozmarynem oraz słodką papryką i delikatnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Co jakiś czas obracaj ziemniaki, by upiekły się z każdej strony. Podawaj, gdy będą zarumienione.
Przygotuj fit mix fasolowy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Wyjmij szynkę z brytfanki, pokrój w grube plastry. Wyłóż na talerz tuż obok upieczonych ziemniaków i d’aucy fit mixu fasolowego. Podawaj z dżemem pomarańczowym i gałązką tymianku.