Krewetki w cieście kokosowym
Sposób przygotowania
Jajko roztrzep tak aby się lekko spieniło. Dodaj mleko kokosowe i szczyptę soli. Cały czas mieszając stopniowo dodawać mąkę. Konsystencja tego ciasta powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Na końcu możesz dodać wiórki kokosowe.
Krewetki umyj i oczyść (wyjmuj jelito oraz pozbaw ogonka). Osusz dokładnie. Każdą dokładnie oprósz mąką i zanurz w cieście.
Smaż na gorącym oleju do złotego koloru. Przełóż na ręcznik papierowy aby wchłonęło nadmiar tłuszczu.
Warzywa przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sos:
Czosnek posiekaj drobno. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Całość podsmaż na oleju sezamowym. Uważaj aby nie przypalić. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe składniki. Zagotuj i odparuj nadmiar płynu do pożądanej konsystencji.
Dopraw solą i pieprzem.