Łosoś z sosem śmietanowo-koperkowym

Sposób przygotowania

Filet umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w 4-5 cm paski. Jeżeli w filecie znajdują się ości to wyjmij je przy pomocy pincety. Tak przygotowane mięso przez około godzinę marynuj w soli, pieprzu i soku z cytryny. Po godzinie warzywa oraz łososia gotuj na parze przez około 15 minut.

Szalotkę posiekaj drobno, następnie podsmaż ją na klarowanym maśle, lekko soląc. Uważaj, aby nie przypalić. Gdy już się zeszkli dolej partiami białe wino i poczekaj aż odparuje. Następnie dodaj śmietanę i zredukuj sos do konsystencji gęstej śmietany (na niewielkim gazie i bez przykrycia). Na koniec dodaj koperek, dopraw solą i pieprzem. Podawaj razem z rybą i warzywami.


kulinarnapiniata.pl

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane