Owoce morza z marchewką z groszkiem
Sposób przygotowania
Zamarynuj krewetki w zalewie z oliwy z oliwek, płynnego miodu, cukru trzcinowego, soku z cytryny, 2-3 ząbków czosnku z dodatkiem soli i białego pieprzu do smaku. Zostaw w zalewie na przynajmniej pół godziny.
Starannie wybierz małże do potrawy. Odrzuć te z pękniętą skorupką. Najlepsze będą małże, które mają zamknięte skorupki, ponieważ na pewno są świeże. Umyj je bardzo dokładnie. Wrzuć małże do gotującej się wody. Kiedy muszle się otworzą - wyłów je z wody.
Ugotuj ryż w 2,5 szklankach bulionu warzywnego.
W tym samym czasie ugotuj marchew z groszkiem wg przepisu podanego na opakowaniu, odsącz i dodaj do ryżu i owoców morza, przypraw ostrą papryką. Gotuj całość jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.