Pieczone pierożki z warzywami
Sposób przygotowania
Drożdże rozmieszaj w ciepłej wodzie, aż znikną wszystkie grudki. Z mąki, roztworu drożdży i cukru, oleju, maślanki, soli i kurkumy zagnieć ciasto i odłóż je na chwilę.
W tym czasie przygotuj salsę meksykańską d’aucy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i odstaw ją do przestygnięcia.
Ciasto podziel na dwie części, a każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Następnie przy pomocy szklanki wykrój z ciasta koła. Do środka każdego z nich nałóż po łyżce mieszanki i sklej, formując kształt pierożka.
Gotowe pierożki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Podawaj gorące z dodatkiem kwaśniej śmietany.