Zielone curry z kurczakiem

Sposób przygotowania

Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.

Soczewicę zalej wodą i mocz około pół godziny, a następnie gotuj przez 25 minut tak, by była jeszcze lekko twarda.

W tym czasie pierś kurczaka zamarynuj w zalewie z 1 łyżki sosu sojowego i 2 łyżek oleju sezamowego. Mięso pokrój w prostokąty, smaż na patelni przez 3 minuty na dużym ogniu, po czym zmniejsz temperaturę, przykryj patelnię pokrywką i duś kurczaka przez 5 minut.

Przełóż kurczaka oraz soczewicę do jednego garnka, wlej szklankę bulionu, dodaj łyżkę curry, 3 posiekane ząbki czosnku i delikatnie wymieszaj. Duś do momentu, aż bulion widocznie zgęstnieje (około 5 minut). Na koniec dodaj przygotowane na parze warzywa.

Tak przygotowane curry możesz już na talerzach posypać świeżo posiekanymi koprem i kolendrą.

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane