Pożeracze ryb

Dlaczego warto jeść ryby? Ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych oraz są łatwo przyswajalne przez organizm. Wspomagają naszą odporność, a w dodatku możemy je jeść na wiele różnych sposobów.

Małe urozmaicenie

Najczęściej podaje się, że ryby na naszych stołach powinny gościć minimum dwa razy w tygodniu. Niestety okazuje się, że czerwone mięso oraz drób są zdecydowanie bardziej popularne, niż delikatne białe mięso ryb. Dwa posiłki w tygodniu oparte na rybim mięsie to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia oraz wzmocnienie dla organizmu.

Wyjątkowe właściwości

Mięso ryb zawiera przede wszystkim pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Dzięki temu dania, w których występuje będą idealne dla osób, które intensywnie trenują ulubione dyscypliny sportowe. Dodatkowo są polecane dla wszystkich, którzy zdecydują się przejść na lekkostrawną dietę lub mają w planie zrzucenie kilku kilogramów przed nadchodzącą wiosną. Jeśli poszukujecie lekkiego rozwiązania, warto wybrać danie w całości przygotowane na parze. Polecamy solę i łososia w towarzystwie kolorowego fit-mixu marchwiowego. Zwolenników ryb pieczonych namawiamy do spróbowania makreli w wydaniu śródziemnomorskim, która świetnie komponuje się z mieszanką warzyw na patelnię Nicea.

Jeśli chcesz uzupełnić swoją dietę w witaminę B, to wybierz ryby chude typu: dorsz, tuńczyk, sola , czy pstrąg . Tłuste ryby morskie, takie jak makrela, śledź i łosoś to natomiast doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Regulują ciśnienie krwi i zapobiegają arytmii serca. Lekkie połączenie łososia na parze z warzywamizapewni zdrowy rytm naszego serca. Dodatkowo kwasy omega-3 i omega-6 świetnie wpływają na odporność organizmu, co jest szczególnie ważne w okresie przesilenia wiosennego, które czeka nas już wkrótce. Sandacz i brokuły to zestaw, który zdecydowanie doda nam sił w walce z ewentualnym przeziębieniem.

Jedzenie ryb zdecydowanie opóźnia procesy starzenia, dzięki zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Są to przede wszystkim: witamina A – odpowiedzialna za prawidłową kondycję skóry, witamina D wzmacniająca kości oraz walcząca z wolnymi rodnikami – witamina E.

Chude ryby słodkowodne zwiększają poziom serotoniny w organizmie, dzięki czemu działają antydepresyjnie. Polecamy zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na pogorszony nastrój i słabsze samopoczucie.

Kilka wskazówek

  • Kupując rybę zwróć uwagę, aby jej zapach był delikatny i niedrażniący, skóra delikatnie napięta, a oczy nie były mętne – dzięki temu masz pewność, że ryba jest świeża.
  • Jeśli chcesz przyrządzić zdrową rybę, unikaj panierowania. Wszelkie rodzaje panierek to pochłaniacze tłuszczu i przyczyna wielu zbędnych kalorii. Zdecyduj się na ryby gotowane na parze, duszone lub pieczone w piekarniku. Idealnie sprawdzi się także grillowanie.
  • Jeżeli zdecydujesz się jednak na rybę prosto z patelni, smaż ją na oleju i bez przykrycia, aby nie straciła swojej chrupkości. Możesz przed położeniem ryby na patelni delikatnie namoczyć ją w mleku, dzięki czemu będzie miała delikatniejszy smak.
  • Zawsze należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, aby ryba do niej nie przywierała i nie nasiąknęła nadmierną ilością tłuszczu. Później najlepiej ogień zmniejszyć.
  • Ryby powinno solić się bezpośrednio przed smażeniem, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Poza solą dobrze współgrają z nią biały pieprz, rozmaryn, oregano, kolendra oraz bardziej oryginalnie – mięta.
  • Większość ryb bardzo lubi towarzystwo cytryny więc podaj ćwiartkę tego owocu do swojego dania.
  • Ryby są nie tylko wyjątkowo pyszne, ale także bardzo zdrowe. Trudno im się oprzeć, zwłaszcza w zestawieniu z pysznymi warzywami. Wspólnie stworzą kolorowe danie pełne wartości odżywczych.

    Polecamy

    Wyszukiwanie zaawansowane