Dieta dla tęgiego umysłu
Odpowiada m.in. za pamięć, rozpoznawanie emocji, niezliczone talenty i mnóstwo innych rzeczy - mózg stanowi jedynie 2 proc. masy ciała człowieka. Mimo to jest naszym najważniejszym organem, który potrzebuje dużo energii.
To, co zjadamy wpływa na pracę mózgu - uczeni udowodnili to już dawno. Chociażby naukowcy z University of Bristol postawili sobie za cel sprawdzić, jaki sposób dieta wpływa na iloraz inteligencji. Poddali blisko 6 letnim obserwacjom grupę 4 tysięcy dzieci. Rodzice codziennie wypełniali kwestionariusze dotyczące pokarmów spożywanych przez ich pociechy, nastęnie dzieci przebadano i okazało się, że w grupie, gdzie dominowały tłuste, słodkie i wysoko przetworzone potrawy iloraz inteligencji był najniższy. Wysokie wyniki osiągnęła natomiast grupa, gdzie dominowała dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, owoce i ryż.
Co więc dokładnie wybrać, by pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu?
Jedz z głową
Przede wszystkim jadłospis osób chcących dbać o swój intelekt powinien być różnorodny i opierać się na zasadach racjonalnego żywienia. Oznacza to 5 zbilansowanych posiłków dziennie, poprzez które dostarczamy węglowodanów (najważniejszego paliwa dla mózgu), białek oraz cennych minerałów takich jak magnez, selen i cynk. Eksperci uważają również, że w ciągu tygodnia powinniśmy zjeść ok. 60. różnych produktów spożywczych.
Magnez przyjacielem twym
O tym, że magnez jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju mózgu wie niemal każdy. Odpowiada on m.in. za pracę mięśni oraz koncentrację. Jego bogate zasoby kryją się w warzywach strączkowych, takich jak fasola, soja czy groch. Kiełki warzyw i nasiona słonecznika lub dyni to z kolei źródło witaminy B6, która jest niezbędna w procesie jego przyswajania. Jako przekąskę warto więc wybierać orzechy, zwłaszcza włoskie, które są prawdziwą "bombą energetyczną dla mózgu". Oprócz magnezu zawierają wiele witamin i składników mineralnych, a także zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy niż jakiekolwiek inne orzechy.
Energia dla mózgu
Co nasz mózg lubi jeść? Glukozę czyli przede wszystkim produkty bogate w węglowodany złożone, które stopniowo uwalniają energię. Znajdziemy je w pełnoziarnistych produktach, np. w pieczywie razowym, kaszach czy brązowym ryżu. Lepiej unikać słodkich batoników, ciastek lub białego chleba. W ich składzie znajdziemy cukry proste, które co prawda ekspresowo podniosą poziom glukozy we krwi, jednak insulina równie szybko go obniży, przez co mózg zostanie pozbawiony pokarmu.
Warzywny szach mat
Dużej dawki energii dostarczą także warzywa. Np. zielone brokuły, bogate w magnez, kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12, chronią nas przed miażdżycą, demencją czy chorobą Alzheimera. Również marchewka pozytywnie wpływa na pracę mózgu, dzięki niej zapamiętywnie nowych słówek w obcym języku będzie zdecydowanie prostsze. Przed egzaminem warto natomiast dodać do ulubionej potrawy ostrą paprykę. Zawarte w niej substancje zwięszają poziom endorfiny, czyli hormonu szczęścia.
Na kłopoty dorsz
W diecie nie może zabraknać również ryb, szczególnie morskich, bogatych w kwasy omega-3, które zwiększają zdolność komórek do płynnego transportu substancji odżywczych. To także źródło selenu i cynku, pobudzających wytwarzanie endorfin, które wpływają na nasze samopoczucie i pozytywne nastawienie.
Siła z mięsa
Mięsożerców ucieszy wiadomość, że dzięki zawartemu w mięsie zwierzęcym aminokwasie fenyloalaniny powstają związki odpowiedzialne za pamięć i koncentrację, czyli adrenalina, noradrenalina i dopamina. Z innego związku, tryptofanu wytwarzana jest serotonina nazywana hormonem szczęścia, która pomaga w obniżeniu napięcia i poziomu stresu oraz ma działanie wyciszające.
Pij na zdrowie
Również to, co pijemy ma wpływ na prace mózgu. Zamiast pobudzać się kawą powinniśmy wybierać zieloną herbatę, która również zawiera kofeinę, ale ma też pozytywny wpływ na nasze zdrowie, m.in. oczyszcza organizm z toksyn. Zamiast słodkich napojów gazowanych, od których przybieramy na wadze, pijmy naturalne soki z warzyw, bez dodatku cukru. Dzięki dużej zawartości błonnika wypełniają żołądek i nie pozwalają, by głód nas rozpraszał. Wybierając wodę zwróćmy uwagę, by zawierała jak najwięcej cennego dla mózgu magnezu.
Dieta geniuszy
Badania naukowców dobitnie potwierdzają jadłospisy największych umysłów. Albert Einstein był wegetarianinem, podobnie jak Pitagoras czy Newton. Leonardo da Vinci stosował dietę wegańską, bogatą w świeże owoce, zielony groszek i sałatę. Z kolei Napoleon spożywał dużo prostych sałatek warzywnych, rosółu z makaronem i pieczyste, głównie wołowinę, baraninę i drób.