Szybkie nie znaczy niezdrowe
Potrawa, którą przyrządzisz w kilka minut? Od razu przychodzi Ci na myśl danie instant? Niekoniecznie. Danie w kilka chwil może być pysznym i pełnowartościowym posiłkiem.
Coraz bardziej zabiegany tryb życia zmusza nas do oszczędzania czasu na różnych polach. Ponieważ wydaje nam się, że gotowanie to jego typowy pochłaniacz, poszukujemy substytutów tradycyjnych posiłków, które pozwolą nam zaoszczędzić kilka cennych minut. I tak oto lądujemy w świecie produktów instant, pełnym dań z torebki czy kubka, które wystarczy zalać gorącą wodą.
Niestety, sproszkowane produkty imitujące prawdziwe dania nie mogą pochwalić się wieloma zaletami. Producenci kuszą bardzo krótkim czasem przyrządzania, możliwością długiego przechowywania i łatwością zabrania ze sobą do pracy. Dodatkowo w przypadku kubków zachwalają brak konieczności używania naczyń. Zużyty kubek po prostu wyrzucamy do kosza. Tylko czy na pewno warto?
Co kryje się w daniu instant?
Jeśli myślisz o daniu w proszku, to w pierwszej kolejności do głowy przychodzi „chińska zupka”? Zacznijmy od tego, że jest to wynalazek… japoński i powstał jako jedzenie dla ubogich mieszkańców tego kraju. Miał być przede wszystkim tani, co odbijało się na jego jakości i ta cecha niestety pozostała charakterystyczna dla tego typu produktów. Co znajdziemy w kolorowym kubeczku?
Przede wszystkim bardzo dużą ilość soli, która spożywana w nadmiarze jest szkodliwa dla organizmu. Dodatkowo smak dania wzbogacany jest glutaminianem sodu, który jest prostą drogą do nadwagi. Znienawidzone przez nasz organizm tłuszcze trans są stałą zawartością szybkich potraw. Do tego dochodzą także chemiczne spulchniacze, dzięki którym makaron może szybko pęcznieć. Jeśli jeszcze nie poczuliście się zniechęceni to warto dodać, że smak pomidora lub kurczaka w daniu instant nie ma z nimi nic wspólnego. Został w całości stworzony za pomocą sztucznej substancji.
Szybki przysmak pełen zdrowia
Skuszeni możliwością przyrządzenia błyskawicznego dania nie zastanawiamy się nad innymi sposobami. Otóż alternatywa istnieje i w dodatku jest bardzo zdrowa. Jeśli jesteś osobą naprawdę zajętą i nie masz czasu na długotrwałe spędzanie czasu w kuchni, to mrożonki zostały stworzone z myślą o Tobie.
Czy wiesz, że pyszny ciepły posiłek zawierający wszystkie niezbędne wartości odżywcze przygotujesz już w kilka minut? Przykładowo stir-fry z wołowiną jest jest gotowy w 15 minut! Zrób większą porcję , zapakuj do pudełka i weź ze sobą do pracy. W kwadrans zrobiłeś pyszny i zdrowy obiad od razu na dwa dni! Kolejna oszczędność czasu i brak konieczności oszukiwania głodu niesmacznymi „gorącymi kubkami”. Warzywa na patelnię klasyczne d'aucy nie zawierają żadnych sztucznych dodatków i pochodzą z czystych ekologicznie terenów. To także bogactwo minerałów i składników odżywczych, których potrzebujesz.
Ochota na coś słodkiego? Szybki budyń lub kisiel ze sztucznymi barwnikami i polepszaczami smaku? Wcale tego nie potrzebujesz. Koktajl z malinami i mango to chwila z blenderem i gotowe! Tym sposobem zamiast dodatkowej porcji cukru, dostarczysz sobie dawkę witaminy C i potasu.
Jeśli masz parowar, skorzystaj z niego. Gotowanie na parze, poza tym, że powoduje najmniejszy ubytek witamin i minerałów z warzyw, ma również tę zaletę, że nie tracisz na nie swojego czasu. Polecaliśmy je jako jeden ze sposobów oszczędzania czasu w kuchni. Po prostu nastawiasz i na dźwięk dzwonka wracasz po gotowe danie. Prawie jak w restauracji. Spróbuj sałatki z fit mixem marchwiowym d’aucy lub kotlecików jaglanych na parze. Oba powstały na bazie warzy do gotowania na parze i są po prostu przepyszne. Nie posiadasz parowaru? Możesz także skorzystać z serii mieszanek na patelnię d’aucy, które są gotowe już po 3 minutach. Błyskawicznie wyczarujesz z nich swoje ulubione dania.
Warto zwrócić uwagę, że przygotowanie warzyw czy owoców z mrożonki nie zajmie Ci więcej czasu niż przyrządzenie przysłowiowego „gorącego kubka”. Jednak wartości odżywcze oraz doznania smakowe to już diametralna różnica. Szybkie danie to nie tylko zalewany wrzątkiem proszek, ale także przepyszny, zdrowy obiad pełen witamin.