Owoce nie tylko na deser

Owoce zwykle wykorzystujemy do słodkich przysmaków serwowanych na deser lub jako przekąskę w ciągu dnia. Poznajmy ich inną twarz! W końcu owoc niejedno ma imię.

Truskawki, maliny czy wiśnie świetnie smakują przy każdej okazji. Wyczarujemy z nich desery na co dzień i od święta. Możemy stworzyć z nich przepyszne koktajle, których przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Macie wenę na gotowanie? Ciasto owocowe wymaga może odrobinę większego nakłady pracy, ale efekt przeważnie jest tego wart. A gdyby tak pójść w innym kierunku?

Nietypowe połączenia

Wydaje się Wam, że owocowa słodycz nie będzie współgrać z mięsnymi przysmakami? Nic bardziej mylnego! Odpowiednio dobrane owoce podkreślą smak mięsnego dania. Ananas z plasterkiem żółtego sera położony na piersi z kurczaka podczas smażenia kompletnie odmieni Twoje danie. Do drobiu świetnie pasuje również brzoskwinia. Natomiast udka kurczaka możesz zapiec w pomarańczach.

Żurawina sprawdzi się jako dodatek do indyka na zimno, rolad czy schabu. Dziczyzna będzie wybornie smakować, jeśli podczas procesu pieczenia w naczyniu żaroodpornym znajdą się jabłka lub gruszki posypane odrobiną cynamonu. Chcesz dodać odrobinę koloru i niebanalnego smaku do pieczeni? Wypróbuj aksamitny sos z czerwonych owoców , który możesz podać do mięsa zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sałatki także docenią dodatek w postaci owoców. Na przykład łosoś ze szpinakiem chętnie przygarną truskawkę, a sałata lodowa i ser feta będą wyśmienicie pasować do malin. Ser pleśniowy nie pogardzi doborowym towarzystwem gruszki lub pestek granatu.

Korzystając z inspiracji słoneczną kuchnią Meksyku możemy przygotować salsę owocową, która urozmaici wszelkie dania z drobiu. Wystarczy połączyć avocado, melona i arbuza z odrobiną przypraw i wymieszać. To bardzo proste! Pasuje do szaszłyków, grillowanych kawałków kurczaka lub pałeczek z panierowanej mozarelli.

Wypijmy za to

Owoce możemy wykorzystać do napojów i to na wiele różnych sposobów. Pierwszym i dość popularnym jest przyrządzenie z nich kompotu. Około pół kilograma owoców i dwa litry wody gotujemy na wolnym ogniu. Amatorzy słodkości mogą dosłodzić przysmak kilkoma łyżkami brązowego lub białego cukru. Do przyrządzenia kompotu nadają się zarówno owoce świeże, jak i mrożonki. Jedno opakowanie mieszanki deserowej d’aucy to zdrowy i pyszny napój dla całej rodziny.

Mrożone maliny mają pewną przewagę nad świeżymi. Są zimne, więc wrzucone do napoju chłodzą go praktycznie od razu, a poza tym przepięknie wyglądają. Dla najmłodszych polecamy do cytrynowej lemoniady, a dorosłym wielbicielom malin – do drinków lub szampana. Dzięki temu dodatkowa dekoracja stołu nie będzie potrzebna. Dodatkowo mrożone maliny są dostępne przez cały rok, więc zimą możemy ich użyć do pysznego grzańca.

Owocowe SPA

Naturalne słodkości możemy potraktować jako bazę do stworzenia domowego SPA. Chociażby truskawki są niskokaloryczne i mają wiele witamin, więc bez obaw możemy zjeść pełną miseczkę. Natomiast zawarty w nich kwas salicylowy działa jak peeling, więc warto zostawić kilka owoców i w formie maseczki położyć je na twarzy. Mrożone będą miały dodatkowe działanie ściągające. To takie truskawkowe dwa w jednym! W zależności od potrzeb Twojej skóry bez problemu dopasujesz także inne owoce.

Twoje włosy straciły blask? Jest na to sposób! Zrób płukankę z wody z cytryną, a od razu będą błyszczeć jak nigdy wcześniej. Zwróć tylko uwagę, żeby roztwór nie był zbyt mocny, ponieważ cytryna rozjaśnia włosy. Jeśli więc chcesz bez pomocy fryzjera uzyskać piękne, jasne refleksy to jest to świetna, naturalna metoda. Jeśli podczas kosmetycznych zabiegów ubrudziłaś ubranie swoim malinowym lub wiśniowym „kosmetykiem”, to bez problemu odplamisz je właśnie sokiem z cytryny.

Okazuje się, że owoce mogą naprawdę mają wiele „twarzy” i zastosowań, o które na pierwszy rzut oka byśmy ich nie podejrzewali. Doceńmy je zatem, nie tylko w ich deserowym wydaniu.

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane