Smakowite ujęcie

Udało Ci się przyrządzić tak piękne danie, że koniecznie chcesz je uwiecznić na zdjęciu? A może uległeś modzie na chwalenie się przysmakami w Internecie? Podpowiadamy, jak zrobić idealne zdjęcie Twojego kulinarnego dzieła.

Zanim zaczniesz gotować

Na początku odpowiednio przygotuj miejsce, w którym zdjęcie zostanie wykonane. Będziesz potrzebować:

- obrusu w neutralnych barwach, może to być także jasny blat;

- jasnej, gładkiej zastawy stołowej. Na ciemnych, wzorzystych talerzach potrawa może prezentować się niekorzystnie.

Tło też jest ważne! Najlepsze będzie neutralne. Za talerzem możesz umieścić delikatną dekorację. Pamiętaj jednak, że to przygotowana przez Ciebie potrawa jest najważniejsza.

Wszelkie dodatkowe elementy mogą odwrócić od niej uwagę.

Zdjęcie najlepiej wykonać w ciągu dnia. Naturalne światło wpadające przez okno w zupełności wystarczy do oświetlenia Twojej potrawy.

Nie używaj lampy błyskowej! Jeżeli uznasz, że potrzebne jest dodatkowe źródło światła, wykorzystaj zwykłą lampkę. Ustaw ją obok aparatu fotograficznego i skieruj wprost na potrawę. Wtedy wszystkie szczegóły zostaną odpowiednio oświetlone.

Gdy potrawa jest już gotowa

Gotową potrawę wyłóż na talerze. Im mniejsza porcja, tym lepiej. Zwróć przy tym uwagę na wygląd najważniejszych składników, np. brokuły powinny leżeć różyczką do góry. Następnie brzegi talerza przetrzyj wilgotną szmatką. Usuniesz w ten sposób kawałki składników lub sosu.

Zrób dwa rodzaje zdjęć - w poziomie i pionie. Kadr i ostrość ustaw tak, aby cała potrawa była dobrze widoczna.

Talerz z daniem umieść na środku zdjęcia. Nie rób przy tym zbytniego zbliżenia.

Pamiętaj - im prostsze zdjęcie, tym lepiej!

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane