Tanie gotowanie

Blisko 9 ton żywności wyrzucamy rocznie do kosza. Oznacza to, że lekką ręką pozbywamy się także ogromnych sum ciężko zarobionych pieniędzy!

Na początku przytoczymy kilka alarmujących statystyk, które od lat zbiera Eurostat. Według danych instytucji Polska zajmuje niechlubne 5. miejsce w Unii Europejskiej jeżeli chodzi o marnowanie jedzenia. Więcej od nas wyrzucają mieszkańcy Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji i Holandii. Eksperci z Federacji Polskich Banków Żywności wśród najczęstszych powodów wyrzucania żywności wymieniają m.in. zbyt duże zakupy, przegapianie terminu przydatności do spożycia i niewłaściwe przechowywanie. Gubią nas także złe nawyki żywieniowe i brak kreatywności w kuchni. Tak więc nieumiejętność łączenia różnych produktów ze sobą powoduje, że resztki z poprzedniego dnia zamiast w nowej potrawie lądują na śmietniku.

Ile nas to wszystko kosztuje?

Informacje na temat ilości wyrzucanego jedzenia robią jeszcze większe wrażenie, gdy wystawi się za nie rachunek. Otóż eksperci pracujący dla jednej z sieci hipermarketów wyliczyli, że przeciętna czteroosobowa rodzina w ciągu roku wyrzuca produkty warte 2400 zł! Za tę kwotę można kupić nowy laptop lub telewizor.

Co więc robić, by nie marnować jedzenia?
Jest na to kilka bardzo prostych sposobów.

Krok 1. Planowanie

Przed wybraniem się do sklepu zastanów się, jakie dania będziesz przyrządzać w najbliższych dniach. Następnie sprawdź, jakich produktów ci brakuje. Zaplanuj układ posiłków tak, żeby do końca zużyć wszystkie zakupione produkty. Przykładowo, jednego dnia pół kubka śmietany wykorzystasz do zupy, następnego z pozostałej ilości przygotujesz sos do warzyw gotowanych na parze.

Kiedy już wiesz, jakie dania będziesz gotować, przygotuj listę zakupów. Określ dokładnie nie tylko jakie produkty są ci potrzebne, ale także w jakiej ilości. Uwaga! To mit, że makaron czy mąka się nie psują. Tak więc nie gromadź zbyt wielkich zapasów, które utrudniają kontrolowanie terminów przydatności do spożycia. Pamiętaj, że każdy produkt ma swoją żywotność, także te mrożone. W ich przypadku zwróć uwagę nie tylko na szczegółowo rozpisane na opakowaniu terminy przydatności do spożycia, ale także na temperaturę w Twojej zamrażarce.

Krok 2. Kupowanie

Uzbrojeni w listę zakupów możemy iść do sklepu. Jeśli widzimy atrakcyjną ofertę na produkt spoza naszej listy przed wrzuceniem go do koszyka zastanów się, czy na pewno go potrzebujesz.

Innym sposobem na ukrócenie zakupowe szaleństwa jest ustalenie miesięcznego budżetu na zakupy i wyznaczenie nagrody za dotrzymanie lub niewykorzystanie go w pełni. Zaoszczędzona pula może zostać przeznaczona np. na wakacyjne kulinarne szaleństwa.

Wymierne korzyści przyniesie nam też robienie zakupów w sąsiedztwie. Zaoszczędzimy czas, który musielibyśmy poświęcić na dojazd, nie poniesiemy także kosztów transportu (biletu lub benzyny), a krótki spacer dotleni organizm i zaostrzy apetyt.

Krok 3. Gotowanie

Racjonalne gotowanie oznacza przygotowanie tylko takiej ilości jedzenia, jakiej w danym momencie potrzebujesz. Chociaż niemal każdą potrawę, owoc czy warzywo można następnego dnia przerobić na inne danie, często w wyniku takiego działania traci ono część swoich wartości odżywczych.

Dobrym przykładem jest zupa. Wielokrotnie odgrzewana traci wiele swoich właściwości. Pod wpływem ciepła ginie bowiem większość witamin. W mniejszym garnku podgrzewaj tylko tyle, ile zamierzasz zjeść. W lodówce zupy nie przechowuj dłużej niż 3 - 4 dni. Nadmiar możesz zamrozić.

Kreatywność to oszczędność

Nawet przy doskonale przemyślanym planie gotowania może się zdarzyć, że trochę jedzenia nam zostanie. Resztki serów, wędlin i warzyw możemy swobodnie wykorzystać do stworzenia zupełnie nowych potraw: kotletów mielonych, zapiekanek, sosów do makaronu bądź ryżu albo farszów, którymi możemy napełnić wydrążone bułeczki, a następnie zapiec.

Kreatywne podejście do gotowania pomaga
także wtedy, gdy lodówka świeci pustkami.

Warto zawsze pod ręką mieć np. ulubiony miks mrożonych warzyw, makaron, koncentrat pomidorowy czy jajka. Z tych składników ekspresowo można skomponować pyszne danie. Jakie? Na przykład warzywa na parze z lekkim sosem, pożywną zupę, zapiekankę albo nadzienie do naleśników.

Ekonomiczne gotowanie nie jest trudne. Przynosi przy tym realne oszczędności podczas robienia zakupów. Wystarczy poświęcić trochę czasu na planowanie, a okaże się, że jemy smaczniej, zdrowiej i taniej.

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane