Szalone, truskawkowe połączenia
Truskawki zawdzięczamy królowi Francji Ludwikowi XIV i przywiezionym z Chile poziomkom. Monarcha tak rozsmakował się w egzotycznych owocach, że zatrudnił botanika. Ten miał zadbać o to, by poziomek nigdy na królewskim stole nie zabrakło.
Wtedy też w wyniku połączenia poziomek chilijskich i wirginijskich powstała truskawka, znana obecnie w ponad 1000 odmianach. Polska nazwa tego owocu pochodzi od staropolskiego słowa “truskać”, które oznaczało “łamać się”. W ten sposób określano charakterystyczny dźwięk łamiących się gałązek i liści podczas zrywania truskawek.
Po raz pierwszy na kupieckie stragany truskawki trafiły w Londynie około 1830 roku. Wcześniej, ze względu na horrendalne ceny, pojawiały się tylko na europejskich dworach. Już wtedy była rarytasem, podawanym na małych talerzykach z lampką szampana, co obecnie uważane jest za zestaw obowiązkowy podczas ekskluzywnych spotkań.
Te słodkie smakołyki potrafią zaskoczyć. Zawierają więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Powinny po nie sięgać osoby z niedoborem makro- i mikroelementów oraz wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Wystarczy 100 gramów truskawek, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na sole mineralne i wiele witamin. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są ważnym elementem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy.
Są też dobre dla odchudzających się. Truskawki są słodkie, ale zawieraja mało kalorii, a dużo błonnika. W dodatku w swoim składzie posiadają bromelinę- enzym rozkładający białko pokarmowe, który ułatwia spalanie tłuszczów i węglowodanów. Bromelina jest też naszym sprzymierzeńcem w walce z cellulitem. Ułatwia dostęp do głębiej umieszczonych warstw tłuszczu i przyśpiesza jego spalanie. Woda zawarta w tkance cellulitowej jest łatwiej eliminowana z organizmu w wyniku oczyszczającego działania truskawek.
Udowodniono, że truskawki wpływają korzystnie na poprawę pamięci i chronią mózg przed chorobą Alzheimera. Poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych. Są pomocne także w profilaktyce chorób reumatycznych i artretycznych. Truskawki są więc idealne dla każdego, jedynym przeciwwskazaniem jest uczulenie, które jednak zdarza się rzadko.
[type] => 2 [news_url] => [news_image] => 54 [news_gallery] => 0 [news_input_time] => 1377874100 [news_publication_time] => 1377874100 [news_priority] => 1 [news_priority_end_time] => 1377960200 [highlight] => 0 [status] => 1 [news_ID] => [name] => [value] => [main_ID] => 22 [] => [z] => Array ( [ID] => 347 [news_id] => 93 [fit_id] => 22 [fit_table] => news [order_position] => 1 ) ) [1] => Array ( [ID] => [parent_ID] => 0 [title] => Owoce nie tylko na deser [slug] => owoce-nie-tylko-na-deser [excerpt] => Owoce zwykle wykorzystujemy do słodkich przysmaków serwowanych na deser lub jako przekąskę w ciągu dnia. Poznajmy ich inną twarz! W końcu owoc niejedno ma imię. [content] =>Owoce zwykle wykorzystujemy do słodkich przysmaków serwowanych na deser lub jako przekąskę w ciągu dnia. Poznajmy ich inną twarz! W końcu owoc niejedno ma imię.
Truskawki, maliny czy wiśnie świetnie smakują przy każdej okazji. Wyczarujemy z nich desery na co dzień i od święta. Możemy stworzyć z nich przepyszne koktajle, których przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Macie wenę na gotowanie? Ciasto owocowe wymaga może odrobinę większego nakłady pracy, ale efekt przeważnie jest tego wart. A gdyby tak pójść w innym kierunku?
Nietypowe połączenia
Wydaje się Wam, że owocowa słodycz nie będzie współgrać z mięsnymi przysmakami? Nic bardziej mylnego! Odpowiednio dobrane owoce podkreślą smak mięsnego dania. Ananas z plasterkiem żółtego sera położony na piersi z kurczaka podczas smażenia kompletnie odmieni Twoje danie. Do drobiu świetnie pasuje również brzoskwinia. Natomiast udka kurczaka możesz zapiec w pomarańczach.
Żurawina sprawdzi się jako dodatek do indyka na zimno, rolad czy schabu. Dziczyzna będzie wybornie smakować, jeśli podczas procesu pieczenia w naczyniu żaroodpornym znajdą się jabłka lub gruszki posypane odrobiną cynamonu. Chcesz dodać odrobinę koloru i niebanalnego smaku do pieczeni? Wypróbuj aksamitny sos z czerwonych owoców , który możesz podać do mięsa zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sałatki także docenią dodatek w postaci owoców. Na przykład łosoś ze szpinakiem chętnie przygarną truskawkę, a sałata lodowa i ser feta będą wyśmienicie pasować do malin. Ser pleśniowy nie pogardzi doborowym towarzystwem gruszki lub pestek granatu.
Korzystając z inspiracji słoneczną kuchnią Meksyku możemy przygotować salsę owocową, która urozmaici wszelkie dania z drobiu. Wystarczy połączyć avocado, melona i arbuza z odrobiną przypraw i wymieszać. To bardzo proste! Pasuje do szaszłyków, grillowanych kawałków kurczaka lub pałeczek z panierowanej mozarelli.
Wypijmy za to
Owoce możemy wykorzystać do napojów i to na wiele różnych sposobów. Pierwszym i dość popularnym jest przyrządzenie z nich kompotu. Około pół kilograma owoców i dwa litry wody gotujemy na wolnym ogniu. Amatorzy słodkości mogą dosłodzić przysmak kilkoma łyżkami brązowego lub białego cukru. Do przyrządzenia kompotu nadają się zarówno owoce świeże, jak i mrożonki. Jedno opakowanie mieszanki deserowej d’aucy to zdrowy i pyszny napój dla całej rodziny.
Mrożone maliny mają pewną przewagę nad świeżymi. Są zimne, więc wrzucone do napoju chłodzą go praktycznie od razu, a poza tym przepięknie wyglądają. Dla najmłodszych polecamy do cytrynowej lemoniady, a dorosłym wielbicielom malin – do drinków lub szampana. Dzięki temu dodatkowa dekoracja stołu nie będzie potrzebna. Dodatkowo mrożone maliny są dostępne przez cały rok, więc zimą możemy ich użyć do pysznego grzańca.
Owocowe SPA
Naturalne słodkości możemy potraktować jako bazę do stworzenia domowego SPA. Chociażby truskawki są niskokaloryczne i mają wiele witamin, więc bez obaw możemy zjeść pełną miseczkę. Natomiast zawarty w nich kwas salicylowy działa jak peeling, więc warto zostawić kilka owoców i w formie maseczki położyć je na twarzy. Mrożone będą miały dodatkowe działanie ściągające. To takie truskawkowe dwa w jednym! W zależności od potrzeb Twojej skóry bez problemu dopasujesz także inne owoce.
Twoje włosy straciły blask? Jest na to sposób! Zrób płukankę z wody z cytryną, a od razu będą błyszczeć jak nigdy wcześniej. Zwróć tylko uwagę, żeby roztwór nie był zbyt mocny, ponieważ cytryna rozjaśnia włosy. Jeśli więc chcesz bez pomocy fryzjera uzyskać piękne, jasne refleksy to jest to świetna, naturalna metoda. Jeśli podczas kosmetycznych zabiegów ubrudziłaś ubranie swoim malinowym lub wiśniowym „kosmetykiem”, to bez problemu odplamisz je właśnie sokiem z cytryny.
Okazuje się, że owoce mogą naprawdę mają wiele „twarzy” i zastosowań, o które na pierwszy rzut oka byśmy ich nie podejrzewali. Doceńmy je zatem, nie tylko w ich deserowym wydaniu.
[type] => 1 [news_url] => [news_image] => 262 [news_gallery] => 0 [news_input_time] => 1377874300 [news_publication_time] => 1406197382 [news_priority] => 1 [news_priority_end_time] => 1377960200 [highlight] => 0 [status] => 1 [news_ID] => [name] => [value] => [main_ID] => 78 [] => [z] => Array ( [ID] => 348 [news_id] => 93 [fit_id] => 78 [fit_table] => news [order_position] => 2 ) ) [2] => Array ( [ID] => [parent_ID] => 0 [title] => Frutarianie i nie tylko [slug] => frutarianie-i-nie-tylko [excerpt] => Lubicie owoce i wydaje Wam się, że moglibyście je jeść bez przerwy? Okazuje się, że niektórzy naprawdę zdecydowali się na taką dietę. Co jedzą radykalni wielbiciele warzyw i owoców? [content] =>Lubicie owoce i wydaje Wam się, że moglibyście je jeść bez przerwy? Okazuje się, że niektórzy naprawdę zdecydowali się na taką dietę. Co jedzą radykalni wielbiciele warzyw i owoców?
Jeśli myśleliście, że przejście na wegetarianizm jest wyzwaniem, a weganizm to naprawdę restrykcyjna dieta to teraz zapewne zmienicie zdanie. Okazuje się, że można zdecydować się na jeszcze bardziej drastyczne menu i bardzo radykalnie zawęzić spożywane potrawy.
Frutarianie jedzą tylko warzywa i owoce, które po zebraniu nie powodują obumarcia rośliny.
To znaczy, że ze smakiem mogą zjeść wiśnie czy maliny, ponieważ po zbiorach krzewy nadal będą wydawać owoce. Natomiast nie sięgną po marchewkę ani kalafiora, ponieważ ich zjedzenie położy kres życiu warzywa. Generalnie ich dieta aż w około 80-90% składa się z owoców, a warzywa są jedynie dodatkiem.Najbardziej konserwatywni w swoich zasadach frutarianie zjadają tylko przysmaki, które same spadną z drzewa czy krzewu. Trend rozprzestrzenia się po świecie z coraz większą siłą, głównie w ciepłych krajach, gdzie świeże owoce są dostępne przez cały rok. Jednym z najsłynniejszych frutarian jest Australijczyk o pochodzącym od ulubionego owocu przezwisku „Mango”. Żyje na diecie „owocowej” od wielu lat, został nawet bohaterem filmu dokumentalnego.
Pamiętajmy, że dieta „wielbicieli owoców”, mimo że przepyszna, to jednak nie jest zbilansowana. Nie zawiera wszystkich składników odżywczych i przez długi czas nie powinna być stosowana przez nikogo! Jedząc aż tyle owoców, dostarczamy organizmowi bardzo duże ilości cukru. Pozbawiamy go natomiast dostępu do niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania tłuszczów i białek. Nic więc dziwnego, że lekarze odradzają diety mono, czyli składające się tylko z jednego składnika.
Mimo wszystko niektórzy frutarianie tak bardzo upodobali sobie życie w zgodzie z naturą, że do swojej ideologii dołączyli dodatkową zasadę. Żaden z przysmaków nie jest przyrządzany w temperaturze wyższej niż 40°C. W ten sposób stali się frutarianami-witarianami.
Witarianie uznali, że obróbka termiczna pokarmów powoduje utratę wielu wartości odżywczych i zdecydowali się ją ograniczać. Maksymalne 40°C i możliwie krótki proces przygotowania to ich główne zasady. Dodatkowo odrzucili wszystkie produkty przetworzone. Aby sprostać tej ideologii nie trzeba oczywiście jeść tylko warzyw i owoców, ale najczęściej idzie ona w parze z weganizmem. Niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego wymagają bowiem wyższych temperatur. Często wspomina się tutaj przykładowo o jajkach i możliwym zagrożeniu bakterią Salmonelli.
Ale na tym ekstremalne diety się nie kończą. Przed nami liquidarianizm i sprautarianizm. Nazwa tej pierwszej pochodzi od angielskiego słowa „liquid”, czyli płyn. Jest to połączenie zamiłowania do warzyw i owoców z witarianizmem w płynnej formie, czyli… cały jadłospis składa się z soków. Są to napoje owocowe, warzywne lub ich wyszukane połączenia. Według jej zwolenników płynna forma jest łatwiej przyswajalna przez organizmu, nie obciąża systemu trawiennego i dostarcza wielu składników odżywczych.
Sprautarianizm to idea, która naprawdę czerpie z najbardziej pradawnych sposobów odżywiania i można śmiało stwierdzić, że została zapożyczona od naszych przodków z jaskiń. Dieta opiera się na kiełkach nasion różnych warzyw i owoców, które są bardzo wartościowym produktem, bogatym w błonnik i witaminy z grupy B. Powinny być one składnikiem naszej diety, ale na pewno nie jej podstawą.
Pomimo, że są dość intrygujące, opisane przykłady potraktujcie wyłącznie jako ciekawostkę, którą możecie opowiedzieć znajomym. Prawidłowo zbilansowana dieta powinna zawierać bardzo różnorodne składniki oraz dostarczać pełen wachlarz witamin i minerałów. Nie dajcie się zwieść pokrętnym ideom i obietnicom szybkiego zgubienia nadprogramowych kilogramów. Warzywa i owoce do każdego posiłku? Tak! Ale nie próbujmy funkcjonować cały czas wyłącznie na nich.
[type] => 2 [news_url] => [news_image] => 264 [news_gallery] => 0 [news_input_time] => 1377874300 [news_publication_time] => 1406719824 [news_priority] => 1 [news_priority_end_time] => 1377960200 [highlight] => 0 [status] => 1 [news_ID] => [name] => [value] => [main_ID] => 79 [] => [z] => Array ( [ID] => 350 [news_id] => 93 [fit_id] => 79 [fit_table] => news [order_position] => 3 ) ) )Truskawki pasują do wszystkiego. Jeśli jeszcze nie znacie pełni ich możliwości - sprawdźcie je w wyjątkowych, niebanalnych połączeniach. Mamy kilka ciekawych, truskawkowych pomysłów.