Skąd zupa krem?

Zupy są jednym z najstarszych dań spożywanych przez ludzi. Znamy już wiele rodzajów, a ciągle pojawiają się nowe pomysły i smaki. A skąd wzięły się zupy krem?

Zupy pojawiły się w pożywieniu jeszcze za czasów prehistorycznych. Początkowo gotowano je w wydrążonych kamieniach lub muszlach, na bazie mięsa, ryb, warzyw, dzikich roślin i ziół. Dopiero później w Mezopotamii rozwinęło się garncarstwo i powstały pierwsze naczynia z gliny. Od tego momentu zupy zaczęły się cieszyć co raz większą popularnością, a także oraz pojawiły się w nowych wersjach i smakach.

Polskie smaki

W Polsce zupy pojawiły się na stołach już w XIII wieku. Zupy, które powstały jeszcze w dawnych czasach, ale przetrwały w naszej tradycji do dzisiaj to żur oraz barszcz. W międzyczasie powstało kilka ich modyfikacji. Żur z ziemniakami, potocznie zwany zalewajką, był szczególnie popularny na wsi. Barszcz natomiast zyskał swoją nazwę ze względu na chwast o właśnie tej nazwie, dzięki któremu uzyskiwano kwaśny smak, charakterystyczny dla białego barszczu. Natomiast barszcz czerwony, na bazie buraków, dawniej gotowano na kości wołowej ze szpikiem. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się około XVI wieku.

Królowa warzyw

Moda na zupy typowo warzywne rozwinęła się w Polsce wraz przybyciem królowej Bony. Zaczęto gotować z użyciem nowych warzyw, sprowadzonych przez królową. Mniej więcej w tym samym czasie cała Europa zaczęła korzystać też z inspiracji kuchnią francuską. W ten sposób rozpoczęła się era zup gotowanych na wywarach z grzybów i bulionach.

Od zupy do zupy-krem

Zupę krem również zawdzięczamy francuskiej sztuce kulinarnej. To właśnie nad Sekwaną podawano pierwsze zupy krem, zwane w tamtych czasach purée. Obecnie to słowo bardziej kojarzymy z jednoskładnikową lub wręcz tylko ziemniaczaną wersją. Pierwsze zupy-kremy były bardzo gęste. Warzywa były ucierane ręcznie, a same zupy dodatkowo zagęszczane śmietaną, żółtkami, mąką lub zasmażką. Proces ich przygotowania był bardzo czasochłonny. Dopiero wprowadzenie mikserów i blenderów do codziennego użytku spowodowało, że zupy krem stały się bardziej popularne. Przestały być daniem jedzonym tylko w restauracjach, ale stały się zamiennikiem tradycyjnych zup w naszych domach.

Idąc z duchem czasu stworzyliśmy własną wersję zup krem, która jest jeszcze bardziej nowoczesna i wyprzedza trendy. Do jej przygotowania nie potrzebujesz blendera. Wystarczy ją podgrzać i gotowe.

Dla kogo zupa krem?

Kremy cieszą się szczególnym uznaniem mam, które dzięki nim wprowadzają do diety maluchów nowe smaki. Można w nich przemycić wartościowe, ale niekoniecznie lubiane przez dzieci, warzywa. Będą odpowiednie nawet dla młodszych dzieci.

Szczególnie polecamy zupy krem osobom prowadzącym zdrowy tryb życia oraz uprawiającym sport. Kremy są szybkie w przygotowaniu, mają niewiele kalorii i mnóstwo składników odżywczych. Są lekkie, ale bardzo sycące, więc doskonale sprawdzą się jako posiłek przedtreningowy.

Zupa krem jest idealna dla każdego, kto potrzebuje szybkiego obiadu na ciepło. Jeśli zdecydujesz się na zupy krem d’aucy, to przygotowanie pysznego dania dla dwóch osób zajmie Ci tylko 7 minut.

Możesz wybrać pachnący bazylią krem z pomidorów z kawałkami prawdziwej mozzarelli lub aksamitny i łagodny w smaku krem z brokułów z lekką nutą czarnego pieprzu.

Nasze opakowania zawierają porcje dla dwojga, więc możesz podzielić się przysmakiem z drugą osobą. Macie różne gusta kulinarne? To nie problem! Każdy może doprawić swoją porcję zupy według uznania i gotowe. Możecie zjeść ją w naszej wersji, tylko podgrzewając lub skomponować własną mieszankę dodatków lub przypraw. Jeśli brakuje Ci pomysłu, zajrzyj do naszego działu z przepisami – znajdziesz w nim kilka inspiracji, dzięki czemu Twoja zupa krem będzie codziennie inna. To zupa, którą nigdy się znudzisz!

Zupy krem naprawdę możemy polecić każdemu, kto dba o zdrowe odżywanie, dobre samopoczucie, a jednocześnie lubi posiłki, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane