Jesienny szok witaminowy

Jesień to kolorowe liście, długie spacery i niebanalne smaki. Czasami to także okres osłabienia naszego organizmu. Jak się przed nim bronić?

Dlaczego tak bardzo mi się nie chce?

Jesień ma wiele zalet. Cieszy nas kolorowymi liśćmi, wyjątkowymi zachodami słońca i przysmakami, o które w innych porach roku jest dużo trudniej. Potrawy z grzybów często goszczą na jesiennych stołach, a pogoda zachęca do długich spacerów. Brzmi świetnie, ale dlaczego tak bardzo mamy ochotę zaszyć się po uszy pod kocem i zostać tak na całe dnie? Czasami jesienne przesilenie potrafi nam skutecznie zepsuć tę piękną porę roku. Jak się przed nim obronić? Wystarczy wykorzystać do tego celu moc witamin

Czego brakuje nam najbardziej?

Jednym z częstych niedoborów witamin, z którymi stykamy się jesienią jest niewystarczająca ilość witamin z grupy B. Są one szczególne ważne w tym okresie, ponieważ jedną z ich funkcji jest wspomaganie naszej odporności. Witaminy z grupy B można znaleźć w kaszach, ciemnym ryżu, otrębach i produktach strączkowych. Dlatego idealnym jesiennym obiadem może być nasze pyszne curry. Biały ryż można też spokojnie zastąpić brązowym. Jeśli wolicie rozgrzewającą zupę, to cebulowa we francuskim stylu doskonale się sprawdzi.

Witamina A dobry wpływ na nasz wzrok, poziom nawilżenia skóry oraz zapobiega zakażeniom, dlatego zwłaszcza jesienią warto zadbać o jej prawidłowy poziom. Świetnymi dostarczycielami witaminy A są wątróbka, masło, śmietana, żółte sery, a także produkty strączkowe oraz ryby. Jeśli chodzi o warzywa, to najwięcej witaminy A znajduje się w tych czerwonych, pomarańczowych i zielonych. Jak w pyszny sposób zaaplikować sobie dodatkową dawkę tej ważnej witaminy? Wystarczy na obiad wybrać makrelę w stylu śródziemnomorskim lub pstrąga z pesto w towarzystwie zielonej fasolki szparagowej.

Wielu osobom witamina C kojarzy się z pierwszym lekiem podawanym przeciwko przeziębieniu. Poza wspomaganiem odporności, świetnie działa też na układ krwionośny. Witaminy C nie trzeba koniecznie szukać w aptece. Znajduje się w składnikach naszych produktów, takich jak: natka pietruszki, czarne porzeczki, kalafior, szpinak czy truskawki. Zielony koktajl szpinakowy pełen witamin to zatem doskonały pomysł na jesienny podwieczorek.

Alfabet witamin wartych szczególnej uwagi jesienią uzupełnia jeszcze witamina E, która odpowiada za stan naszej skóry, dobre samopoczucie oraz przeciwdziała stanom depresyjnym. Aby ją uzupełnić, warto chrupać orzechy lub posilić się zupą warzywną z ich dodatkiem.

Woda sił doda

Pamiętajmy także o nawadnianiu organizmu minimum dwoma litrami wody każdego dnia. Odwodnienie jest jedną z najczęstszych przyczyn gorszego samopoczucia i powracającego zmęczenia. Powinniśmy ją popijać małymi porcjami przez cały dzień, a nie dopiero wtedy, gdy poczujemy się spragnieni.

Odpowiednia dawka witamin i mikroelementów spowoduje, że będziemy zdrowi, pełni sił oraz wpłynie pozytywnie na nasz wygląd, a także poprawi samopoczucie. Uzbrojeni w tę wiedzę, możemy spokojnie cieszyć się urokami jesieni i z uśmiechem przywitać tę najbardziej kolorową porę roku.

Polecamy

Wyszukiwanie zaawansowane